Ontdek de formule achter de Paris Proof cijfers

Ga je aan de slag met het Deltplan om jouw gebouw Paris Proof te maken, dan vliegen de cijfers je om de oren. Voor het aantal kWh per vierkante meter per jaar springt daarbij in het oog: gebouwen hebben straks volgens het Deltaplan nog maar een maximale hoeveelheid energie beschikbaar. Achter die berekening gaat een enorme formule schuil. 

In 2050, en het liefst eerder, is er voor een ziekenhuis 100 kWh per vierkante meter beschikbaar en voor een kantoor 70 kWh per vierkante meter GO. Ook voor andere gebouwen, zoals winkels en onderwijsgebouwen zijn er zulke cijfers opgesteld. Die cijfers komen niet uit de lucht vallen, daar is een gigantische berekening aan voorafgegaan. 

Beschikbare energie

Die berekening is overigens niet ingewikkeld. Met het uitgangspunt dat er straks geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt, is er een hoeveelheid beschikbare energie berekend. Die energie is verdeeld over alle gebouwen in Nederland. Uiteraard is er gekeken naar de behoefte per gebouwsoort. 

Alles naar kWh

En andere uitdaging was de berekening van alle energievormen naar één verbruikscijfer. Joules, petajoules en gasverbruik in m³ is nu om te rekenen naar kWh. Op die manier is er per gebouw één doelcijfer te formuleren: het aantal kWh per vierkante meter per jaar

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2