One Angel Square in Manchester behaalt hoogste BREEAM-score ooit: 95,16%

De One Angel Square in Manchester heeft de hoogste BREEAM-score ooit behaald. Het nieuwe hoofdgebouw van de Co-operatice Group bereikte een score van 95,16%, een Oustanding prestatie. BAM is de aannemer van het project.

Het 15 verdiepingen tellende gebouw van 35.000 m2 heeft een driezijdige structuur en is uitgerust met een volledige façade van dubbel glas die zowel horizontaal als verticaal rond het gebouw is gebogen. Het atrium heeft de volle hoogte van het gebouw en is gelegen in het hart van het gebouw. Witte betonnen balkons kijken uit op dit atrium. Achter de balkons zijn er grote, kolomvrije open kantoorverdiepingen.

De dubbelwandige gevel en het hoge open atrium zijn de sleutels tot het creëren van natuurlijke verwarming, koeling en verlichting. In de zomer zijn lamellen aan de bovenkant van het gebouw geopend. Zo wordt de warme lucht opgevangen tussen de binnenste en buitenste vliezen, wat zeker in de winter goed van pas komt. Er wordt als het ware een geïsoleerde deken rond het gebouw gevormd.

Daarnaast heeft het gebouw met een WKK-systeem zijn eigen bron van warmte en elektriciteit. Ook wordt de warmte uit de IT-systemen gebruikt. Verder wordt in het gebouw LED verlichting gebruikt, zijn de liften uiterst efficiënt afgesteld en wordt voor toiletten en irrigatie alleen maar grijs water gebruikt.

Door het ontwerp volgens de BREEAM methode wil het bedrijf 40% tot 60% van de energiekosten besparen. One Angel Square moet een voorbeeld worden voor andere Britse bedrijven die willen verduurzamen.

 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2