Nijmegen de meest duurzame stad van Europa?

Nijmegen, een van de gaststeden van de Dutch Green Building Week, wil de finale van de European Green Capital Award winnen. Daarom toont een delegatie vandaag in het Deense Kopenhagen aan de Europese Commissie de duurzame kracht van de Gelderse stad.

In een onderlinge competitie maken in het totaal 5 steden uit wie deze titel in de wacht sleept. Nijmegen neemt het op tegen het Noorse Oslo, het Sloveense Ljubljana, het Duitse Essen en het Zweede Umea. De winnaar mag zich in 2016 Green Capital of Europe noemen, de meest duurzame stad van Europa.

Zonnepanelen en warmtenet

Aan de Nijmeegse presentatie, die 5 kwartier duurt, werken onder meer 2 scholieren, duurzaamheidsadviseur Anne Pronk van Royal HaskoningDHV, de raad van bestuur van UMC St Radboud en Birgit Hendriks van Eco2city mee. Zij vertellen verhalen over de duurzaamheid in Nijmegen en laten zien hoe heel veel partijen al samenwerken, bijvoorbeeld met zonne-energie. Inwoners, bedrijven en woningcorporaties leggen zonnepanelen op het dak, de universiteit onderzoek de effectiviteit van zonnecellen en een groot evenement als de 7heuvelenloop stelt geld beschikbaar voor zonnepanelen op scholen. Daarnaast beschikt Nijmegen over een warmtenet, waarmee Nijmegen per huishouden in de Waalsprong en het Waalfront 70% CO2-uitstoot bespaart op de verwarming. Alle duurzame-energieprojecten vallen onder het programma Power2Nijmegen.

Morgen maakt de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, bekend welke stad de winnaar is. 

Bron: Duurzaam Gebouwd

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen