Nieuwe sector bankers maken duurzaamheid ‘simple, stupid’ voor hun klanten

In de periode dat Nederland zich weer voorzichtigjes aan richting kantoor begeeft, stuwen de nieuwbakken sector bankers vastgoed en bouw van ABN AMRO de bezettingsgraad op hun kantoor flink omhoog. Claire van Staaij en Leontien de Waal zijn er het liefst zo vaak mogelijk. Om elkaar te leren kennen. Om de sfeer en cultuur van hun nieuwe werkomgeving te ervaren. En om zich razendsnel de duurzame uitdagingen van ABN AMRO eigen te maken.

“Ja, superleuk om samen te starten”, reageert Leontien meteen. Voorheen waren de functies van sector bankers bouw en vastgoed belegd bij één persoon. Maar omdat het twee verschillende werelden zijn – ‘een bouwer die een fundering maakt, is toch echt iets anders dan een belegger in vastgoed’ – besloot ABN AMRO twee vacatures te plaatsen toen hun voorganger vertrok. Een goede keuze, vinden de twee. Claire en Leontien zien ieder voor hun eigen sector een aantal belangrijke uitdagingen. Daarover later meer. Een warm bad, met veel duurzaam ondernemerschap Eerst hun eerste indruk van de sfeer en de cultuur. Heel prettig. Een warm bad. En ondanks de afstand die door corona nog steeds aanwezig is, zijn collega’s welwillend om Claire en Leontien te helpen bij het aangaan van die duurzame uitdagingen. De ambitie van ABN AMRO is ‘banking for better for generations to come’. Vanuit deze ambitie besteedt de bank aandacht aan duurzame thema’s; klimaatverandering, circulaire economie en sociale impact. Waarbij zeker klimaatverandering en circulaire economie heel wezenlijk zijn in de sectoren bouw en vastgoed.

“Je merkt dat duurzaamheid door de hele bank verweven is, het zit overal!”, vertelt Claire. “Dat heeft een groot voordeel. Iedereen met een goed idee krijgt de ruimte om aan de slag te gaan. Dat stimuleert ondernemerschap en initiatief. Bovendien zorgt het voor een fijne dynamiek.” De ruimte voor eigen initiatief kan soms ook een uitdaging zijn; versnippering en proefballonnetjes hangen in de lucht.

Claire en Leontien willen als verbindende schakel de goede initiatieven aan elkaar koppelen. En klanten en de bank ook daadwerkelijk verder helpen. De Waal geeft aan op zoek te gaan naar ‘meekoppelkansen’. In gewone mensentaal: waar profiteren duurzame initiatieven van elkaar? “Die samenhang is erg belangrijk.” 

Lees verder in het DGBC-Magazine Toekomstbouwers. 

DGBC-partners

ABN AMRO

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2