Nieuwe participant Rockwool: 'Integrale kwaliteit van gebouwen'

Momenteel worden vooral eisen gesteld aan de energy efficiency van gebouwen. Sinds kort is het echter ook verplicht om de milieuprestatie van een gebouw uit te rekenen. Een goede ontwikkeling, want hierdoor komt er een betere balans tussen  de energy efficiency enerzijds en de milieubelasting anderzijds. Een gebouw met een slechte schil en een omvangrijke installatie zou in principe de eisen aan energy efficiency wel kunnen halen, maar de milieubelasting wordt dan onevenredig hoog.

Eindgebruiker centraal

Maar er is meer. Het wordt hoog tijd dat duurzaamheid wordt meegenomen bij het bepalen van het functionele programma van eisen voor een gebouw. Wat wil de gebruiker van dat gebouw? Wat wordt de functie van dat gebouw? En wat te denken van duurzaam wooncomfort?

Allemaal vragen die in een vroegtijdig stadium moeten worden meegenomen Het is raadzaam  het ontwerp vooraf goed af te stemmen met de gebruiker zodat er later geen aanpassingen (meer materiaal) meer nodig zijn. De daadwerkelijke milieuprestatie gaat dan ook over veel meer dan alleen energy efficiency en milieubelasting. Duurzaam leefcomfort gaat bijvoorbeeld ook over  een goede akoestiek, warmte accumulatie (warm gebouw in de winter en koel in de zomer), recyclebare materialen, prestaties van materialen die passen bij de levensduur van het gebouw, verantwoord gebruik van grondstoffen en (brand-)veiligheid. Het zou dan ook een gemiste kans zijn om enkel te focussen op energy efficiency en milieubelasting.

Participant DGBC

Omdat DGBC dé netwerkorganisatie is op het gebied van duurzaam bouwen en vastgoed, is het  logisch dat ROCKWOOL als participant hieraan deelneemt. Wij streven naar een integrale kwaliteit van de gebouwde omgeving, waarbij het prettig, veilig en gezond wonen en werken is. Niet alleen voor nu, ook voor later!

Meer informatie

info@rockwool.nl

www.rockwool.nl

 

Gerelateerd

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen

Whitepaper helpt architecten vroeg in het bouwtraject duurzame keuzes te maken

Duurzame keuzes architecten doorslaggevend in het ontwerpproces