Nieuwe online tool brengt duurzaamheid vastgoedportefeuilles in kaart

Uit cijfers blijkt dat een aantoonbaar duurzaam gebouw beter in de markt ligt dan een gebouw waar niets over bekend is. Met de duurzame portefeuille analyse tool BPA wordt, op eenvoudige wijze, de duurzaamheidsprestatie van een complete vastgoedportefeuille in kaart gebracht.

Investeren in de verbetering van de duurzaamheid van het vastgoed loont! Niet alleen omdat dat scheelt in de kosten en mogelijk recht geeft op subsidies, maar ook omdat het bijdraagt aan een positief imago. Het is daarom zeer interessant om goed in beeld te hebben hoe de gebouwen binnen de vastgoedportefeuille scoren op het gebied van duurzaamheid.

Quickscan en volledige scan
Met de BPA tool kunnen gegevens ingevoerd over alle gebouwen in de vastgoedportefeuille. Er zijn drie scanmethoden: de BPA Quickscan, de BPA Energie Quickscan en de BPA Scan. De score van de BPA Scan is vergelijkbaar met BREEAM-NL In-Use, maar geeft geen recht op een officieel BREEAM-NL In-Use certificaat. De quickscans geven snel een eerste indruk over hoe een gebouw scoort op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik. De Quickscans zijn gratis. Voor de portefeuille analyse kan tegen een kleine vergoeding een abonnement op de BPA tool afgesloten worden.

Gebouwen vergelijken
De tool is zo opgezet dat eenvoudig de duurzaamheid prestatie van een vastgoedportefeuille(s) in kaart gebracht kan worden. Het resultaat geeft handvatten om vervolgens verbetertrajecten uit te zetten naar de toekomst. Het derde grote pluspunt van de tool is dat gebouwen binnen de vastgoedportefeuille met elkaar vergeleken kunnen worden op verschillende onderdelen. Zo kan snel worden gezien of een gebouw nu al goed scoort en met enkele aanpassingen een gebouw in aanmerking zou kunnen komen voor bijvoorbeeld een officieel BREEAM-NL In Use ‘very good’ predicaat.

De BPA tool is gebaseerd op de BREEAM-NL In-Use methodiek. De portefeuille analyse tool is ontwikkeld door Het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid en W4Y Adviseurs op basis van ruime en jarenlange ervaring met de BREEAM-NL methodiek. De online BPA tool is te vinden op http://www.ivvd.nl en http://www.breeam4you.nl.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen