Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Veldboom

Veldboom ontwikkelt duurzame projecten en gebieden. De nieuwe DGBC-partner beheert en verhuurt ook woningen, waarbij woongeluk en klimaatvriendelijke oplossingen voorop staan.

Axel Veldboom kocht in 2006 voor het eerst een woning in Groningen, maakte er kamers van en verhuurde deze. “Destijds kwam Axel zelf langs om een kraan te vervangen. Die mentaliteit is er bij Veldboom nog steeds, ook al hebben we nu drie kantoren en werken we aan veel grotere projecten”, vertelt Johannes Flim, directeur vastgoedontwikkeling bij Veldboom. “Aandacht voor mensen was er altijd al, nu komt het duurzaamheidsverhaal daarbij”, stelt hij.

Van energieslurpers naar elektrisch rijden

De ontwikkelende belegger heeft de eerste duurzame stappen gezet. “Energieslurpers maken plaats voor elektrische auto’s. Het dak ligt vol zonnepanelen, die weer stroom leveren voor de laadpalen. Zelfs mensen uit de buurt komen hier laden. Ons eigen vastgoed is energieneutraal en ongeveer 85 procent van de woningen in onze portefeuille is van het gas af. Verder zijn we bezig met een ISO 14000-9001 certificering voor kwaliteitszorg”, licht Flim toe. Kansen om verder te verduurzamen ziet hij genoeg: “Over vijf jaar willen we vooroplopen in duurzame nieuwbouw. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar materiaalgebruik. Een aantal projecten bouwen we nu al met hout, maar dat aandeel kan nog flink groeien.”

“Veiligheid staat nog altijd op de eerste plaats, op dat vlak zetten we nu enorme stappen. Maar ook duurzaamheid is nu binnengekomen in onze top drie belangrijke onderwerpen, dat willen we intern en extern uitdragen. Het DGBC-partnerschap helpt om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en kennis te delen met collega’s. En het hoort erbij als je met BREEAM-NL werkt”, vindt Flim.

BREEAM-NL Nieuwbouw woningen

Voordat er een woord van op papier stond, wilde Veldboom al aan de slag met de BREEAM-NL richtlijn voor nieuwbouwwoningen die DGBC momenteel ontwikkelt. “BREEAM-NL is een tof middel om duurzaamheid aantoonbaar te maken en maatregelen op te nemen in onze projecten. Collega’s volgen trainingen en reageren enthousiast, ook ontwerpers en tekenaars doen mee. Entree Zoetermeer is ons vlaggenschip en het project bevat veel nieuwbouwwoningen die we straks met het keurmerk willen certificeren”, vertelt Flim.

BREEAM-NL vraagt om een nieuwe manier van werken en denken, vindt Flim. “Duurzaamheid wordt vaak in één adem genoemd met energiegebruik, maar het is veel breder. BREEAM-NL dwingt ons om over allerlei andere onderwerpen na te denken, zoals ov-verbindingen in de buurt en hoe je kunt vermijden dat auto’s en voetgangers elkaar kruisen. Iedereen pikt iets op van het certificeringstraject. Een lokale aannemer moest bijvoorbeeld inzichtelijk maken waar al zijn spullen en materialen vandaan komen.”

Lol ervan inzien

Dierenwelzijn en duurzaamheid zijn belangrijk voor Flim. “Het schiet niet op als we het klimaat- en biodiversiteitsprobleem naast ons neerleggen en denken dat we samen niet zoveel kunnen veranderen. Spreek iemand erop aan als die een bananenschil in de verkeerde afvalbak gooit. Bewustzijn is belangrijk, ernaar handelen is de volgende stap. Voor mij betekent dat bereid zijn om meer te betalen voor spullen, voeding en kleding die goed en eerlijk zijn gemaakt. Thuis hebben we slimme thermostaten en is alles zo ingesteld dat we minimaal gebruikmaken van verlichting. Ik kick erop als we minder energie verbruiken dan het jaar ervoor. De lol inzien van verduurzamen is heel belangrijk”, besluit Flim.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'