Nieuwe Aanbestedingswet biedt kansen voor duurzaamheid in aanbestedingstraject

De Aanbestedingswet is per 1 april 2013 vernieuwd. Bij de gunning van een opdracht geldt sinds die datum het zogenaamde ‘EMVI, tenzij’-principe. Daarbij gaat het erom welke inschrijving economisch het meest voordelig is. En wanneer toch voor de laagste prijs wordt gekozen, moet dit goed gemotiveerd worden. Door deze verandering wordt duurzaamheid als beoordelingscriterium steeds belangrijker.

Een uitstekende manier om duurzaamheid te meten, is aan de hand van de BREEAM-NL certificering. Met de BREEAM-NL certificering worden duurzaamheidsprestaties en -ambities van een gebouw of gebied gemeten en beoordeeld. De afgelopen jaren heeft het keurmerk fors aan populariteit gewonnen. Belangrijkste reden: opdrachtgevers die willen verduurzamen doen dit graag aan de hand van meetbare criteria die voor iedere betrokken partij helder zijn.



Door dit meetinstrument als beoordelingscriterium in te zetten bij een aanbestedingstraject, wordt direct al de duurzaamheidsprestatie-eis van de opdracht duidelijk. Dat zorgt ervoor dat opdrachtgever en opdrachtnemer één en dezelfde taal spreken over duurzaamheid. Voor opdrachtgevers levert dit een soepel lopend proces op, een door de markt gedragen certificaat en uiteindelijk een positieve bijdrage aan het duurzame imago van de organisatie. Opdrachtnemers op hun beurt kunnen zich al bij de inschrijving positief onderscheiden door BREEAM-NL als inspiratiebron te gebruiken bij de invulling van de duurzaamheidsaspecten van een project.

Meer weten?
Meer weten over de nieuwe Aanbestedingswet? Kijk dan op de website van CROW, het kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte: www.crow.nl. Kijk op www.BREEAM.nl voor informatie over de BREEAM-NL certificering of neem contact op met de Dutch Green Building Council. Bel met 010 – 303 27 77. Mailen kan ook: helpdesk@dgbc.nl.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken