‘Neem mensen mee en laat een positief verhaal horen’

De Green Leadership Summit in de Metaal Kathedraal in Utrecht stond op 26 september volledig in het teken van duurzaam leiderschap. Jan Peter Balkenende, Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building and Development aan de Business Universiteit Nyenrode verzorgden een interactief programma en deelden hun ervaringen vanuit de praktijk. Er was een opvallende overeenkomst tussen de drie sprekers. Alle drie zeggen ze: 'neem mensen mee en laat een positief verhaal horen'.

Een positief verhaal delen, dat kan je wel aan Jan Peter Balkenende overlaten. Doorspekt met humor vertelt de voormalig minister-president over hoe hij duurzaamheid op de wereldagenda heeft zien verschijnen. “In mijn tijd als minister-president was ‘van het gas af’ nog helemaal geen issue. Maar ik ben blij met de ontwikkeling.” Sterker nog, hij ziet nu dat de Social Development Goals (SDG’s) wereldwijd op de agenda’s komen. En daar komt ook groen leiderschap bij kijken.

Overtuiging

Gevraagd naar wie zijn eigen voorbeelden zijn, antwoord hij Martin Luther King en Ghandi. “Leiden door overtuiging, dat is belangrijk”, gaat Balkenende enthousiast verder. “Elk bedrijf moet nadenken over duurzaamheid, mobiliteit, diversiteit. Maar hoe gaan we ermee om? Neem mensen mee en laat het positieve verhaal horen.”

Verlangen

Opmerkingen waar Rijksbouwmeester Floris Alkemade het helemaal mee eens is. “Wil je verandering, roep dan verlangen naar verandering op. Vertel geen doemscenario’s, maar neem mensen mee en toon hen de kwaliteiten die je kunt winnen wanneer je klimaatproblematiek aanpakt. Dan wek je verlangen.” Het is een oproep die hij in heel het land verkondigt met zijn Panorama Nederland. Een visie op de verduurzamingsopdracht van Nederland.

Sociaal maatschappelijk

Alkemade sluit zijn bijdrage af met de opmerking: “Techniek en wetenschap redden ons niet, het is een sociaal maatschappelijk verhaal.” En daar sluit de volgende spreker weer op aan. Anke van Hal, hoogleraar Sustainable Building and Development aan de Business Universiteit Nyenrode, doet ook een oproep om oog te hebben voor de belangen van mensen. Sterker nog: het staat op nummer één volgens Van Hal. “Mensen denken toch altijd: ‘what’s in it for me’.

Verliesaversie

Tegelijkertijd waarschuwt de hoogleraar voor een andere denkwijze van mensen: “Verliesaversie weegt zwaar.” Daarom moet bijvoorbeeld aan huiseigenaren concrete voordelen worden getoond, en dat gaat verder dan de terugverdientijd. Het zijn opmerkingen die terugkomen in haar Fusie van Belangen. De bezoekers van de Green Leadership Summit kregen vervolgens een opdracht: volgens de Fusie van Belangen toepassen op casussen uit de praktijk. En de conclusies daarvan was opnieuw: doe het samen en neem betrokken mee.

Bekijk hier het uitgebreide fotoverslag van deze middag (opent in nieuw venster)

 

Gerelateerd

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen

Whitepaper helpt architecten vroeg in het bouwtraject duurzame keuzes te maken

Duurzame keuzes architecten doorslaggevend in het ontwerpproces