Na twee stappen terug, nu weer een vooruit

"Net als tweeënhalf miljoen anderen keek ook ik in Nederland naar de inauguratie van Joe Biden. Opgelucht en ook hoopvol. Want dat er een totaal ander licht gaat schijnen in het Witte Huis is duidelijk."

Door Annemarie van Doorn, directeur DGBC


"In zijn speech waren saamhorigheid, samenwerking en het aanpakken van de coronacrisis de meest prominente onderwerpen, maar eerder liet Biden al weten dat de Verenigde Staten weer mee gaat doen met het Klimaatakkoord. Het contrast met zijn voorganger lijkt niet groter te kunnen.

Urgentie

Dat Trump geen groen bewind zou gaan voeren, wisten we natuurlijk al bij zijn aanstelling vier jaar terug. Ongeveer alle maatregelen die bij zouden dragen aan de bestrijding van de klimaatproblematiek, bestempelde hij als economische achteruitgang. Met Biden aan het roer staat er weer een president die zijn ogen niet sluit voor opwarming van de aarde en de crisis die ons staat te wachten als we niet in actie komen. Dat ook hij de urgentie van de zaak ziet, wordt onderstreept met het duizelingwekkende bedrag van 2.000 miljard dollar waarmee hij de Amerikaanse economie duurzamer vorm wil gaan geven.

Impact Verenigde Staten

En dat Amerika daadwerkelijk een mondiaal verschil kan maken blijkt. Klimaatexperts berekenden al eerder dat de plannen van Biden de opwarming van de aarde kunnen temperen met 0,1 tot 0,2 graden. Dat lijkt misschien niet veel, maar als we de wereldwijde opwarming willen beperken tot anderhalve graad zijn deze decimalen cruciaal.

Voorbeeldfunctie

De landen in het Klimaatakkoord die energieneutraal willen worden zijn op dit moment samen goed voor ruim de helft van de wereldwijde CO2-uitstoot. Met de VS weer aan boord zou dat kunnen oplopen tot maar liefst 63 procent. En dan is er nog de voorbeeldfunctie die het land heeft. Wanneer Biden met concrete plannen kan laten zien wat er nodig is om de klimaatproblematiek te bestrijden – en wat het oplevert – kan dit ook andere landen over de streep trekken om te vergroenen.


Desalniettemin ben ik toch voorzichtig met mijn enthousiasme. De machtige Amerikaanse Senaat heeft in het verleden vaker ambitieuze plannen van presidenten gedwarsboomd. Het klimaatplan van Biden zal ook daar ongetwijfeld niet gelijk groen licht krijgen. En dan is er nog de coronacrisis, waaronder ook het Amerikaanse bedrijfsleven fors lijdt. Vergroenen zal dus daar niet de eerste prioriteit hebben.

Hoopvol

Door de samenwerking en saamhorigheid, waarover Biden sprak tijdens zijn inauguratie geloof ik echter wel dat we na twee stappen terug er nu weer een vooruit doen. Het zijn elementen die nodig zijn om de klimaatproblematiek succesvol aan te pakken. Het is alleen simpelweg nog te vroeg om de (Amerikaanse) vlag uit te hangen. Om in BREEAM-termen te spreken: het ontwerpcertificaat Biden biedt hoop, nu kijken we reikhalzend uit naar het oplevercertificaat." 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken