Museum Singer Laren Beste Gebouw van 2022

Museum Singer Laren is de winnaar van de 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar. Bedaux de Brouwer Architecten ontwierp de nieuwbouw. De winnaar ontving gisteren de prijs uit handen van juryvoorzitter Barbara Baarsma. 

Niet eerder werd het BNA Beste Gebouw van het Jaar bekroond met de Vakjuryprijs én de Publieksprijs. De jury, waarvan DGBC-directeur Annemarie van Doorn lid is, meldde dit over het winnende gebouw: ‘Een plan dat intelligent gebruik maakt van wat er is, met veel liefde uitgevoerd, en een weldadige plek om te verblijven. Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap pur sang, in aanpak, uitvoering, details.’ 

‘Razend knap’ 

Ook waren er winnaars in vier categorieën. Zo won Stories in Amsteram in de categorie Particuliere Woonbeleving. De jury ziet dat “het proces bij Stories ingewikkeld was, terwijl het eindresultaat bedrieglijk simpel oogt; dat is razend knap. Het project laat zien hoe je met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen kunt versnellen.” De strijd in de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie werd gewonnen door Little C in Rotterdam, “vanwege de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen hoogwaardige stedelijke kwaliteit is gerealiseerd”, aldus de jury.  

‘Eenheid en rust’ 

In de categorie Stimulerende Omgevingen ging de eer naar Depot Museum Boijmans van Beuningen. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, won de nieuwe Rechtbank in Amsterdam, omdat het volgens de jury gaat om ‘Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble’. 

De jury besloot om het Nationaal Holocaust Namenmonument een eigen plek te geven met de Eervolle Vermelding, de enige dit jaar. Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles, en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen. 

Lees hier meer over de BNA Beste gebouw van het jaar.

Gerelateerd

DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

DGBC ondertekent brandbrief om fossiele subsidies af te schaffen

DGBC aan tafel bij podcast Uitblinkers in de logistiek

DGBC aan tafel bij podcast Uitblinkers in de logistiek

'Met het EnergieKompas sneller naar Parijs'

'Met het EnergieKompas sneller naar Parijs'