Martin Mooij in Cobouw: 'Je onderscheidt je niet met energielabel C'

'De Kantorenmarkt loopt drastisch achter in energieverplichting', is vandaag te lezen in Cobouw. Vanaf 2023 moeten panden met een kantoorfunctie energielabel C of hoger hebben, maar ruim 80 procent heeft dat niet, blijkt uit onderzoek van Cobouw Data & Analytics. Hoog tijd voor verandering, vinden experts. Martin Mooij (manager certificering) is een van de experts die door Cobouw bevraagd werd.

Het is hoog tijd dat de houding van vastgoedeigenaren gaat veranderen, vinden de experts. Nog maar 1,5 jaar en dan gaat de wet in. Bij het ontbreken van een label riskeert de eigenaar een boete van 20.000 euro. Komen ze op het laatste moment in actie, dan gaan ze 2023 nooit halen, vreest Mooij. “Het kan zijn dat ze het allemaal uitstellen tot vlak voor 2023. Maar je kunt niet alles op het laatste moment doen, daarvoor zijn er niet voldoende installateurs beschikbaar.”

‘Ga verder dan energielabel C’

Je onderscheidt je niet met energielabel C, voegt Mooij toe. “Eindgebruikers gaan steeds meer letten op hoe duurzaam en gezond een pand is. C is straks de norm. Als je toekomstbestendig wilt zijn en wilt voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs, móet je wel verder gaan dan C.”


Lees het hele bericht hier in Cobouw

Gerelateerd

Win een LCA en lidmaatschap voor INSIDE/INSIDE

Win een LCA en lidmaatschap voor INSIDE/INSIDE

Framework voor circulaire bestaande gebouwen internationaal gepresenteerd

Framework voor circulaire bestaande gebouwen internationaal gepresenteerd

#BuildingLife Case: Lidl Almere Oosterwold

#BuildingLife Case: Lidl Almere Oosterwold