Lidl opent het meest duurzame distributiecentrum van Nederland

Supermarktketen Lidl heeft gisteravond haar 46.000 vierkante meter nieuwe distributiecentrum in Heerenveen geopend en nam hiervoor een 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat’ (Excellent) van de Dutch Green Building Council (DGBC) in ontvangst. Nog nooit eerder is in Nederland een distributiecentrum van deze omvang zo duurzaam gecertificeerd.

Het 4 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent) toont aan dat LidI het meest duurzame distributiecentrum van Nederland heeft gebouwd. Dit pand behoort tevens tot de 5% meest duurzame gebouwen in Europa.

Lidl toont leiderschap
Marjan Minnesma, gastspreker bij de officiële opening, prijst de duurzaamheidsaanpak van Lidl. “Verantwoord ondernemen is bij Lidl in de hele bedrijfsvoering verweven. Met alle initiatieven die bij de bouw van dit nieuwe distributiecentrum zijn genomen, laat Lidl zien dat er aan alle aspecten op het gebied van duurzaamheid is gedacht. Hiermee toont Lidl leiderschap en vormt daarmee hét voorbeeld voor vele bedrijven.” Ook Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council is van mening dat Lidl met dit distributiecentrum laat zien dat het bedrijf duurzaamheid écht serieus neemt. “Het is de eerste organisatie die duurzaamheid naar deze schaalgrootte brengt.”

Maatregelen en hoogwaardige duurzaamheidstechnieken
In het nieuwe distributiecentrum zijn er talloze maatregelen getroffen die goed zijn voor het milieu. Zo is er onder meer bewust gekozen om geen gasaansluiting in het pand te installeren. Verder beschikt het distributiecentrum over een koude-warmteopslag (KWO). Daarmee kan warmte uit de bodem worden benut voor vloerverwarming. Hetzelfde principe geldt voor de restwarmte uit koelinstallaties. Er wordt gebruikgemaakt van milieuvriendelijke koelmiddelen ten behoeve van het koelen en vriezen van producten. Ook is het pand voorzien van materialen met een hoge isolatiewaarde, waaronder HR+++ drievoudig isolatieglas. Alle binnenverlichting is uitsluitend duurzame Philips led-verlichting in combinatie met regelsystemen zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtsensoren. Deze opsomming is slechts een greep uit de vele duurzaamheidsmaatregelen die Lidl bij de bouw heeft getroffen en/of duurzaamheidstechnieken waar het gebouw van is voorzien.

Een afspiegeling van datgene waar Lidl voor staat
“De bouw van dit distributiecentrum in Heerenveen is een afspiegeling van datgene waar Lidl voor staat: duurzaam, efficiënt, logisch en van deze tijd. Door ons discountconcept waarin eenvoud centraal staat, gaan we van nature al zuinig om met grondstoffen en energie. Daarnaast treffen we ook bewust extra maatregelen die goed zijn voor het milieu. Al deze inspanningen hebben ertoe geleid dat Lidl het meest duurzame distributiecentrum van Nederland heeft gebouwd”, aldus Séverine van Tuyll van Serooskerken, persvoorlichter van Lidl Nederland.

Persmap Lees ook de informatie van Lidl.

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’