Lidl meest energiebewuste supermarktketen van Nederland

Als eerste retailer van Nederland heeft supermarktketen Lidl vol trots het ‘ISO 50001-certificaat Energiemanagement’ vanDEKRA Certification B.V. in ontvangst genomen. Hiermee is de discounter de meest energiebewuste supermarkt van Nederland.

Lidl neemt voortdurend initiatieven op het gebied van energiebewust ondernemen. “We vinden het belangrijk om ook onze medewerkers hierin op te leiden. Eind 2013 hebben ruim 11.000 Lidl-medewerkers een speciale training afgerond in energiebewust ondernemen. Jaarlijks zullen zij hierin worden bijgeschoold,” aldus Séverine van Tuyll van Serooskerken, woordvoerder van Lidl Nederland.

Efficiënt energiemanagement

De onafhankelijke kennisorganisatie DEKRA Certification B.V., voorheen KEMA, heeft energiemanagement bij Lidl volgens de norm ISO 50001 gecertificeerd. Bij Lidl-filialen zijn audits uitgevoerd waarbij een energiebewuste werkwijze onder het filiaalpersoneel is geanalyseerd en geconstateerd.

“Lidl Nederland kan trots zijn op dit certificaat voor ISO 50001 Energiemanagement. Consequent energiebewust handelen komt zowel de onderneming als haar omgeving ten goede. De onafhankelijke toetsing door DEKRA tegen de internationale ISOstandaard is met goed gevolg doorstaan. Dat bewijst dat er een goed in de organisatie verankerde, systematische wijze van energiebewust handelen is binnen Lidl Nederland. Dit geldt voor alle activiteiten van de gehele onderneming, dus zowel hoofdkantoor, distributiecentra en de supermarkten. Een prachtige prestatie!”, aldus ir. Nic Hendriks, Business Line DirectorDEKRA Certification B.V.

Koelmeubelen

In energiebesparing vormt Lidl een echte voortrekker. De discounter streeft ernaar om als eerste supermarktketen in Nederland alle koel- en vriesmeubelen volledig af te dekken. Op die manier gaat er minder koude verloren en wordt er veel energie bespaard.

LED-verlichting 

Ook op het gebied van LED-verlichting doet Lidl niet onder. Op termijn zullen alle nieuwe en gemoderniseerde filialen zijn voorzien van 100% LED-verlichting. Dit zal een energiebesparing van ruim 30% opleveren ten opzichte van de bestaande verlichting.

Zonnepanelen

Vorig jaar opende Lidl in Heerenveen het meest duurzame distributiecentrum van Nederland. In januari werd 13.000m2 van het dak voorzien van maar liefst 2.300 zonnepanelen en is daarmee één van de grootste zonnepanelenparken van Nederland. Op een zonnige dag zullen deze zonnepanelen het distributiecentrum volledig voorzien van duurzame, eigen opgewekte zonnestroom.

Een logisch gevolg van het discountconcept

Voor Lidl is energiebewust ondernemen een logisch gevolg van het discountconcept waarin eenvoud centraal staat. Er wordt niet meer verbruikt dan nodig en datgene wat er is wordt op efficiënte wijze toegepast. Dit is terug te zien in de hele bedrijfsvoering en de klanten zien het weer terug in hun portemonnee.

Bron: Lidl

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen