Lees de column van Future Leader Anne Struiksma: Gestampte muisjes en een roze olifant

De deelnemers van het Future Leaders Program 2019/2020 hebben als afsluiting van het programma ieder een column geschreven. In deze columns gaan de deelnemers in op ambitie, leiderschap en reflectie op eigen onderliggende waarden. Een driekoppige jury (Niek de Vries, Annemarie van Doorn en Jan Kadijk) heeft een top drie columns gekozen die we graag met onze achterban delen. Lees hieronder de eerste column van Future Leader Anne Struiksma.

Door: Anne Struiksma, Specialist Energie, Duurzaamheid & Circulariteit bij Nieman Raadgevende Ingenieurs

Gestampte muisjes en een roze olifant

Een burn-out coach kwam met een mooie analogie: mensen die doen wat ze leuk vinden zijn gekleurde muizen. Heel veel mensen zijn grijzige muizen, die doen wat ze moeten doen en dat is prima zo. Maar soms wordt zo’n muis zo murw geslagen door een te grijze omgeving, dat ze gestampte muisjes worden. Eigenlijk wil iedereen dus – op zijn minst een beetje - gekleurde muis zijn; op de goeie plek de goeie dingen doen waar je goed in bent. Écht op je plek zitten dus.

Alleen maar regels volgen, in mijn geval de bóuwregels volgen, deed mijn kleuren vervalen. Al die regels dienen een hoger doel, namelijk om ons veilig te houden en een gezonde leefomgeving te bieden, maar toch zien we soms door al de regels het bos niet meer. Zeker nu we zo klimaatbewust zijn. We zitten in allerlei transities, energie, economie, sociaal; we moeten heel veel nieuwe dingen leren en gaan ontdekken. We moeten ons gedrag gaan aanpassen, mogen niet meer zomaar spullen kopen, mochten we nog op het vliegtuig stappen? Eerst maar een trui aan doen, ik heb eigenlijk nieuwe sloffen nodig. Lekker zo’n vegaburger. Waarom doen we dit ook alweer? Waar was ik mee bezig? Heeft dat nou eigenlijk zin? Laat maar dan. 

Maar dan… wanneer ik me laat omringen door gelijkgestemden, door mensen die durven te dromen en met wie ik samen kan dromen, dan eindig ik kleurrijker de dag. Mensen hebben zo veel goeie ideeën, maar vinden net zo snel de criticus op hun pad. Er is altijd wel iemand die zegt dat het helemaal geen roze olifant is! Dus denk maar niet meer aan die roze olifant. Vervolgens denk je dus alleen maar aan… die roze olifant! Doe maar! Ga zo door gekleurde muis, ga zo door!


Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. In dit leiderschapsprogramma ontvangen young professionals nieuwe kennis en inzichten, coaching op gedrag en competenties, verbinding met bestaande leiders en generatiegenoten en opdrachten om ambities te concretiseren. 

Lijkt dit programma iets voor jou of ken jij een young professional waarop het programma goed aansluit?  Lees dan hier meer over het Future Leaders Program 2021.


DGBC-partners

Nieman Groep

Gerelateerd

Woningen

Woningvoorraad doorgerekend: wat is er nodig voor Paris Proof?

Rondetafel circulair inspecteren november 2022

Rondetafelgesprek: haken en ogen aan circulaire inspectie

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel

Controle van diepste kelder tot hoogste zonnepaneel