Klimaattop COP 27: veel aandacht voor gebouwde omgeving

De klimaattop van de Verenigde Naties COP27 is dit jaar in Sharm-al-Sheik. De World Green Building Council (WGBC) is daarbij aanwezig om de gebouwde omgeving als kritische sector neer te zetten voor netto nul CO2-uitstoot. “Het is goed dat er veel aandacht is voor duurzaam bouwen, maar ik hoop ook dat de landen echt overgaan tot actie”, zegt DGBC-directeur Annemarie van Doorn.  

WGBC vertegenwoordigt de nationale Green Building Councils en deelt daar inspirerende voorbeelden, ook van de achterban. Dit keer zijn er 120 evenementen over de gebouwde omgeving, waarbij ze de bouw- en vastgoedsector als probleemoplosser voor klimaat, economie en sociale uitdagingen neerzet. Veel van deze evenementen zijn te volgen via een livestream, dus ga naar de agenda onder events en kijk mee.  

Internationaal samenwerken 

Het delen van de praktijkvoorbeelden en de aanwezigheid van WGBC bij COP27 is een voorbeeld van de internationale samenwerking om de gebouwde omgeving snel te verduurzamen. Een ander is het Advancing Net Zero project, een wereldwijd project van WGBC en nationale Green Building Councils om de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving op nul uit te laten komen. Bij deze aanpak telt naast het gebruik ook de CO2-uitstoot bij de bouw en het onderhoud van een gebouw, oftewel de levenscyclus, mee bij het bepalen van de milieubelasting. “Internationaal samenwerken is cruciaal om stappen te zetten naar een echt duurzame wereld”, besluit Van Doorn.  

SDG's

Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2