'Klimaatadaptatie is kans om de omgeving te verrijken'

Het klimaat verandert. Op die verandering moeten we reageren én flexibel acteren. Dat is klimaatadaptief zijn, volgens Mattijs Hehenkamp van Movares en Doede Wessels van DGMR. “Ga het experiment aan en benut kansen om de omgeving te verrijken”, vertellen ze in de meest recente podcast Duurzame toekomst.

We zijn met elkaar aan het leren. Het klimaat is in beweging en ontwikkelaars, gemeenten en adviseurs moeten meebewegen. Gevolgen als waterstijging, waterbeheersing, droogte en hittestress vragen om maatregelen. In de regio vertaalt zich dat in beleid en regelgeving gericht op bijvoorbeeld schaduw, waterberging en vergroenende maatregelen.
 
Omdat elke regio anders is, voldoet een standaard set maatregelen niet. In poldergebieden gaat het vaker over water, in zandgrondgebieden over droogte. Mattijs en Doede roepen opdrachtgevers op om in het beoogde gebied te bepalen wat de hoofdthema’s zijn en hoe het project kan bijdragen aan wat daar speelt. En daar hebben ontwikkelaars en gemeenten elkaar nodig.
 
Een project houdt niet op bij het trottoir van de gemeente. De relatie met de omgeving is juist van belang. Met en van elkaar leren, betekent wellicht dat het proces wat langer duurt. Dat moeten we met elkaar accepteren, vinden Mattijs en Doede. Les van deze podcast: klimaatadaptatie is noodzakelijk.

DGBC-partners

DGMR Bouw B.V.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken