Kantoren met energielabel-C-verplichting: stand op 1 april 2022

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Hebben ze dat niet? Dan mag het pand volgens de wet niet meer worden gebruikt als kantoor. Steeds meer kantoren hebben al energielabel C. Volgens een schatting was dit 46 procent op 1 april 2022. Helaas heeft dus ruim de helft nog geen energielabel C of beter.

Nieuwe schatting

Volgens een opnieuw berekende* schatting van ons moeten ongeveer 65.000 kantoren voldoen aan de energielabel-C-verplichting. Wij schatten dit met verschillende registraties. Het gaat hierbij niet om de hele kantorenvoorraad. Kleine kantoren en monumenten zijn bijvoorbeeld uitgesloten van de verplichting.

Steeds meer groene labels

Het aandeel groene labels (label C of beter) is de afgelopen jaren gestegen. Deze stijging lijkt zelfs te versnellen vanaf het laatste kwartaal van 2021. Het gewenste doel is alleen nog lang niet bereikt.

Nog 11 procent met rood label

Op dit moment heeft 11 procent van de kantoren een rood label (label D of slechter). En van 43 procent is nog geen energielabel geregistreerd. Laten deze kantoren zich wel registeren? Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB - april 2022) schat dat ongeveer 30 procent hiervan een groen label krijgt. Tot die tijd voldoen kantoren zonder label en kantoren met een rood label niet aan de energielabel-C-verplichting.

Maatregelen nemen

Veel kantooreigenaren en -gebruikers moeten de komende tijd dus maatregelen nemen om te verduurzamen. Alleen met een geregistreerd groen energielabel mogen zij hun kantoorgebouw na 1 januari 2023 nog als kantoor gebruiken.

Meer weten? 

* RVO heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd. Cijfers wijken hierdoor iets af van eerdere publicaties.

SDG's

Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor Verantwoorde consumptie en productieVerantwoorde consumptie en productie

Gerelateerd

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Nivab Vastgoed Advies

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

"Het is nu investeren of straks de rekening betalen, als dat nog kan"

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen

Marktconsultatie BREEAM-NL Nieuwbouw Woningen