Kantoren ABN AMRO binnen tien jaar Paris Proof

ABN AMRO heeft de ambitie gesteld om al in 2030 met haar kantoren te voldoen aan het Klimaatakkoord van Parijs, twintig jaar eerder dan afgesproken. Daarvoor moet het energieverbruik in tien jaar tijd worden gehalveerd. “Het mooie aan dit traject is dat we laten zien dat het ook echt kán.

Met een elektriciteitsgebruik van totaal 34 miljoen kilowattuur en een CO2-uitstoot van 15.400 ton per jaar heeft ABN AMRO de afgelopen jaren al veel stappen gezet om haar kantoren te verduurzamen. Voor het behalen van de ambitieuze Paris Proof doelstelling zal daar echter nog een schepje bovenop moeten. Dan komt het mooi uit als je kunt aanhaken bij onderhoud en werkzaamheden die al gepland stonden. Bij ABN AMRO is dat onder andere een grootschalige technische renovatie voor de twee kantoren in Amsterdam aan de Gustav Mahlerlaan en de Foppingadreef.

De roadmap naar Paris Proof

Voor dit zogeheten Technology Refresh Program zouden de komende zes jaar sowieso al 200.000 vierkante meter aan vloeren eruit moeten, net als een groot gedeelte van de plafonds. “Als je de gebouwinstallaties toch al gaat vernieuwen, kun je dit net zo goed meteen combineren met je duurzaamheidsambities”, vertelt Boudewijn van Putten, Datacenter & Technology Manager bij ABN AMRO Facility Management. “Zo houden we het ook behapbaar.”

Extra invulling geven aan gepland onderhoud en renoveren dan wel vernieuwen op natuurlijke vervangingsmomenten. Op die wijze wil ABN AMRO in tien jaar tijd haar kantorennetwerk ‘Paris Proof’ maken. Het gemiddelde energieverbruik per vierkante meter moet daarvoor worden teruggebracht tot 50 kWh per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: het energiegebruik van de twee panden in Amsterdam bedroeg in 2018 respectievelijk 120 en 98 kWh per vierkante meter per jaar – ruim onder het gemiddelde van 150 kWh van een gemiddeld kantoorpand in Nederland. Per locatie wordt een roadmap opgesteld voor deze transitie. De Gustav Mahlerlaan en de Foppingadreef moeten al in 2025 voldoen aan ‘Parijs’, waarmee 11,9 miljoen kWh (52%) op jaarbasis wordt bespaard ten opzichte van 2018.

Met de Paris Proof doelstelling wil de bank tussen 2020 en 2030 in het gehele kantorennetwerk flinke reducties realiseren: van 34 miljoen naar 22 miljoen kWh energiegebruik per jaar, van 15.400 ton naar 9.000 ton CO2-uitstoot per jaar en van 1,1 miljoen kubieke meter gasverbruik naar volledig gasloze kantoren.

Lees verder, ook over de circulaire aanpak, op abnamro.com

Bron foto boven: abnamro.com

Partners

ABN AMRO

Gerelateerd

ASR Dutch Core Residential Fund en AM dragen met Laurierkwartier bij aan betaalbare woningen in Utrecht

ASR Dutch Core Residential Fund en AM dragen met Laurierkwartier bij aan betaalbare woningen in Utrecht

Magazine ‘Verschilmakers’, nu gratis te downloaden

Magazine ‘Verschilmakers’, nu gratis te downloaden

Blog: Circulair aanbesteden - deel 3

Blog: Circulair aanbesteden - deel 3