Kantoor Koopmans Bouwgroep ontvangt 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat

Het duurzaam verbouwde kantoor van Koopmans Bouwgroep in Enschede heeft het 3 sterren BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie  Oplevercertificaat (Very Good) behaald. Directeur Annemarie van Doorn van de Dutch Green Building Council overhandigt vandaag het certificaat aan ir. H.C. Smit, directievoorzitter van Koopmans Bouwgroep.

Energielast gereduceerd met 53%

De belangrijkste innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen van het gebouw zijn de 69 PV-panelen op het dak, hergebruik van water via een grijs watercircuit en ecologische maatregelen met de aanleg van een biologisch verantwoorde tuin. Hierin onder meer een insectenhotel en nestkastjes. Het gebouwlabel ging van D naar A+. Door de revitalisatie is de energielast gereduceerd met 53%.

Gezondheid

Annemarie van Doorn prijst de grootschalige verduurzaming van het hoofdkantoor van Koopmans. ‘Het doet me ook deugd dat veel aandacht is besteed aan de gezondheid van het gebouw. Zo is het gebouw van een goede temperatuurregeling voorzien. Bovendien is de luchtkwaliteit binnen erg goed door gebruik te maken van materialen die weinig schadelijke stoffen uitstoten. Het laat zien dat Koopmans aandacht heeft voor de gezondheid van haar medewerkers, zodat zij optimaal kunnen presteren in een prettige en gezonde werkomgeving.’

BREEAM-NL

Hans Smit: ‘De verbouwing van ons kantoor was een prima aanleiding om het gebouw duurzamer te maken en daarmee na oplevering ook het BREEAM-NL certificaat te behalen. We zijn trots op dit fantastische eindresultaat. Mede dankzij de opgedane kennis kunnen we onze opdrachtgevers nog beter van dienst zijn bij het realiseren van innovatieve en duurzame projecten.’ 

Het kantoor

Andere energiebesparende maatregelingen zijn hoge temperatuurkoeling, lage temperatuurverwarming, frequentie geregelde ventilatoren, pompen met energielabel A en energiezuinige verlichting. De benodigde energie wordt gehaald uit de restwarmte van het nabijgelegen afvalverbrandingsbedrijf Twence.

Het kantoor uit 1999 heeft een open structuur met flexibele werkplekken en is verdeeld in drie domeinen. Vanaf 13 mei 2013 werken alle medewerkers vanuit dit kantoor. Het gebouw heeft drie verdiepingen en een oppervlakte van 2.906 m2.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken