Jaarvergadering WGBC in het teken van transparantie en inzicht

Alignment was het centrale woord tijdens de jaarlijkse World Green Building Council-bijeenkomst die dit jaar plaatsvond tijdens de London Climate Week van 24 t/m 27 juni. Zo’n vijftig nationale Green Building Councils (GBC’s) waren hier vertegenwoordigd. Ook DGBC was erbij. Het is belangrijk dat we elkaars taal spreken als het gaat om een duurzame gebouwde omgeving. Bij deze afstemming, oftewel alignment, kan het wereldwijde GBC-netwerk een grote rol spelen.

Align, Partner and Scale is de nieuwe strategie van WorldGBC in een notendop. Dit is precies de kracht van het wereldwijde netwerk van de Green Building Councils. Wereldwijd verbinden GBC’s markt met overheid en de duurzame wereld met de financiële wereld. Vanuit DGBC waren manager kennis en innovatie Jan Kadijk en programmamanager Paris Proof Martin Mooij aanwezig. Mooij gaf in Londen onder andere uitleg over Zero Emission Buildings.

Belangrijke rol voor GBC’s

De eerste dag van het Global Solution Forum stond in het teken van de financiering van de transitie, de link tussen de financiële wereld en de Green Building wereld. Met een aandeel van bijna 40 procent in de wereldwijde emissie is er een enorme hoeveelheid kapitaal nodig om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Het is daarbij belangrijk dat we elkaars taal spreken als het gaat over green bonds, taxonomieën en rapportages. Het wereldwijde GBC-netwerk kan een grote rol spelen in deze alignment-opgave. WorldGBC is officieel de trekker van de UN Environment Programme-werkgroep standardisation and certification in de Buildings Breakthrough-agenda van de komende klimaat-COP’s. Dat is een mooie bevestiging van de rol die GBC’s kunnen hebben in deze opgave.

Certificeringsystemen naast eisen leggen

Perfecte uitlijning (alignment) van alle regelgeving zal niet lukken. Christine Lemaitre, CEO van de Duitse DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen), verwoordde het goed: “Het gaat om transparantie: inzicht geven in verschillen en overeenkomsten.”

Een voorbeeld van deze transparantie is een gezamenlijk project van de grote certificeringsystemen voor duurzaam bouwen ten opzichte van de Taxonomie en Green Bonds. GBC’s over de hele wereld voeren verschillende certificeringsystemen, zoals BREEAM, LEED (o.a. US), Green Star (Australië), Green Mark (Singapore) en HQE (Frankrijk). In een omvangrijke publicatie zijn deze samen met onder andere CRREM en het Climate Bond Initiative vergeleken met de eisen uit verschillende duurzaamheidstaxonomieën die wereldwijd worden gebruikt; de EU Taxonomie voorop. DGBC heeft dit eerder voor BREEAM-NL gedaan en werkt aan een verdere aansluiting tussen de EU Taxonomie en BREEAM-NL met een taxonomie-verklaring.

Tempo te laag of exponentiële groei?

Er was ook teleurstelling over het algemene tempo. Dat ligt overal te laag. Een hoopvolle constatering is wel dat veel transities in duurzame energietechnieken een enorme versnelling hebben doorgemaakt: zonne-energie, windenergie en batterijen maakten een exponentiële groei door. Waarom zouden we dat bij de gebouwde omgeving niet ook kunnen verwachten?

Over WorldGBC

De World Green Building Council (WorldGBC) is het grootste en meest invloedrijke lokaal-regionaal-mondiale actienetwerk, dat vooroploopt in de transitie naar een duurzame en gecarboniseerde gebouwde omgeving voor iedereen, overal. DGBC is ‘Established Member’ van WorldGBC, die alle councils ter wereld verenigt. Wereldwijd zijn er inmiddels 78 Green Building Councils. Ook in Europa is het netwerk flink gegroeid, met de recente aansluiting van onder meer Oekraïne.

#BuildingLife

Behalve wereldwijd, waar DGBC vooral samenwerkt met gevestigde GBC’s van onder meer de VS, Australië en Singapore, werkt DGBC binnen Europa veel samen. Het #BuildingLife-programma is daar een goed voorbeeld van. De Europese GBC’s hebben hiermee naast operationele energie ook materiaalgebonden energie op de kaart gezet. Dat is door de EU opgenomen in de EPBD-IV. Agendapunten op de vergadering van het European Regional Network (ERN) waren de afstemming in de definitie van Zero Emission Buildings (ZEB) uit de EPBD-IV, de Europese opschaling van het Framework for Climate Adaptive Buildings en de implementatie van de EU Taxonomy en CSRD.

Een impressie van de bijeenkomst:

 

Gerelateerd

Binnenhof Den Haag

Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

69 huurwoningen verduurzaamd tot Paris Proof in Houten

Ronald Huikeshoven

Ronald Huikeshoven vertrekt als bestuurslid van DGBC