‘Is het C-label wel uitdagend genoeg?’

Bij het verduurzamen van gebouwen wordt al snel aan isolatie, zonne-energie en warmtepompen gedacht. Verlichting ontbreekt vaak in dat rijtje. Onterecht volgens Thomas Leenders, manager Government Affairs van Signify (voorheen Philips Lighting). Op PROVADA schoof Leenders in de stand van DGBC aan bij Lars Sørensen. Samen spraken ze over de rol van Signify in het behalen van de Paris Proof doelen. 

Leenders is helder in zijn visie over het toewerken naar een energieneutrale bebouwde omgeving: “Vergis je niet dat er 1,9 miljoen megaton CO2 opgaat aan verlichting in de utiliteitsbouw. Dan weet je wat daar te besparen is.” Om anderen daarvan bewust te maken, wil Signify zelf het goede voorbeeld geven. “We hebben de enorme ambitie om in 2020 al CO2-neutraal te zijn, 2050 is niet ambitieus genoeg.”

Geld genoeg

Met die ambitie ligt Signify dertig (!) jaar voor op de doelstellingen van Paris Proof. Leenders is zich er bewust van dat Signify de lat hoog legt: “Omdat het kan. We gaan eerst zoveel mogelijk reduceren. Dan gaan we ook wat aan de opwekking doen. En wat niet meer te reduceren is, moeten we compenseren. Laten we daar open in zijn; wees transparant en stel heldere doelen. De utiliteitsmarkt verandert al door de invoering van het C-label, maar is een C-label wel uitdagend genoeg? Waarom niet meteen naar het B-label? Er is geld genoeg in deze wereld, dus kom in actie en ga het doen.”

Aan de slag

Zeggen dat ‘we aan de slag moeten’, is een veelgehoorde uitspraak op PROVADA. Het gevaar is dat het bij een uitspraak blijft, actie ontbreekt vaak. Leenders herkent dat beeld ook: “Neem als voorbeeld een (onzuinige) lantaarnpaal. Die heeft bijvoorbeeld een technische of economische levensduur van vijftien jaar. Dan moet de eigenaar niet denken ‘ik heb hem twee jaar geleden aangeschaft, dus ik heb nu nog 13 jaar’. Dat kan niet. We moeten meer naar de verplichting om nu voor een slim en duurzaam product te kiezen.” Vragend naar een concreet voorbeeld, komt Leenders terug op de LED-verlichting: “Als we heel Nederland overzetten op LED-verlichting, kunnen we 3,5 megaton CO2 besparen. Dat staat gelijk aan 3 miljoen huishoudens aan energie.”

DGBC-partners

Signify

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen