Inspiratieboek Duurzame Kantoren gepresenteerd

SBRCURnet heeft het Inspiratieboek Duurzame kantoren gepubliceerd. Het boek toont door middel van 15 voorbeelden aan dat duurzaam bouwen al lang geen utopie meer is, maar concreet wordt toegepast. Duurzame gebouwen leveren ook meerwaarde, die door steeds meer projectontwikkelaars wordt onderkend. Naast projectbeschrijvingen staan in het boek interviews met verschillende betrokkenen, zoals opdrachtgevers, architecten en bouwers. Hun ambities en inspiratiebronnen komen daarbij aan bod.

Duurzaam bouwen wordt steeds meer gemeengoed in Nederland. Opdrachtgevers en projectontwikkelaars ontdekken de voordelen, want duurzame gebouwen hebben een toegevoegde waarde die zich ook uitbetaalt in de vorm van betere verhuurbaarheid en dus betere exploitatiemogelijkheden. Maar duurzaam bouwen betekent nog steeds het creëren van maatschappelijke meerwaarde door gebouwen te ontwikkelen met een minimale energiebehoefte en gemaakt met duurzame materialen. Het denken én het doen op dit gebied heeft de laatste tien jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt in de hele bouwkolom. Bij opdrachtgevers en bouwers, maar ook bij adviesbureaus en in de installatiesector. De 15 projecten in het boek, afkomstig uit nieuwbouw en renovatie/herontwikkeling, maken dat duidelijk.

Meetlatten

De ontwikkeling van gecertificeerde meetlatten voor duurzaamheid, heeft sterk bijgedragen aan het concretiseren van duurzaam bouwen. De 15 getoonde gebouwen zijn beoordeeld volgens deze meetlatten en visies: BREEAM-NL van de Dutch Green Building Council (DGBC), GPR Gebouw, GreenCalc+ en LEED. Met behulp van deze meetlatten worden de projecten in het boek vergeleken op energievraag en CO2-uitstoot en hun score in de gebruikte beoordelingsmethodiek. De lezer van het boek kan zelf een kritische beschouwing maken en beoordelen waar wel en niet gescoord wordt op duurzaamheid. Om lering te trekken uit de verzamelde projecten is betrokkenen ook gevraagd naar mogelijke verbeteringen en ‘lessons learned’.

Representatief

De meeste gebouwen in dit boek zijn opgeleverd in de afgelopen 4 jaar en beoordeeld met een van de genoemde duurzaamheidsmethodieken. De keuze van projecten in het boek is grotendeels arbitrair en niet uitputtend, maar het boek biedt een goed inzicht in wat er mogelijk is op het gebied van duurzame bouw.

Het Inspiratieboek kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen adviesbureau Peutz, DGBC en SBRCURnet. Het boek is via www.sbrcurnet.nl verkrijgbaar voor € 45,- excl. btw en verzendkosten.

Presentatie Inspiratieboek

Het eerste exemplaar van het inspiratieboek is op 4 juni uitgereikt door Annemarie van Doorn van DGBC aan Yvonne van der Brugge-Wolring van het Rijksvastgoedbedrijf tijdens de vakbeurs PROVADA.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'