In 6 stappen je gebouw verduurzamen met nieuwe BespaarSamen-methodiek

Tijd, geld, mankracht en vooral energie besparen. Dat is de nieuwe verduurzamingsmethodiek BespaarSamen, die deze week is gelanceerd. BespaarSamen helpt gebouweigenaren, -beheerders en facility-managers om op basis van bewezen tools, data en een stappenplan bedrijfspanden te verduurzamen. En dat op een kosten- en tijdefficiënte manier.

BespaarSamen helpt structuur en planmatigheid aan te brengen in de veelzijdige verduurzamingsopgaven van de utiliteitsbouw. De gebruiker doorloopt het stappenplan samen met een installateur of adviseur.

Overzichtelijk proces

Of het nu gaat om een enkel gebouw, een volledig complex of meer locaties, de methode giet het proces van verduurzaming van de vastgoedportefeuille in een overzichtelijk proces. Door het gebruik van betrouwbare tools en kennis van gerenommeerde partijen is bij elke stap relevante data beschikbaar om de juiste keuzes te maken. Alle stappen zijn met elkaar verbonden, zodat de gebruiker een optimale verduurzamingsreis doorloopt. Ook wie al duurzame stappen heeft gezet, kan instappen.

Bewezen tools helpen juiste keuzes maken

Door te werken met bewezen tools, hoeven gebruikers het wiel niet opnieuw uit te vinden. Dat maakt het proces kosten- en tijdefficiënt en helpt bij het maken van de juiste keuzes. BespaarSamen werkt onder andere met de WEii, Werkelijke Energie intensiteit indicator, ontwikkeld door TVVL en DGBC, en de recent ontwikkelde Flexscan, die gebruikers helpt om netcongestie aan te pakken. BespaarSamen is een gezamenlijk initiatief van Techniek Nederland, ISSO, Dutch Green Building Council, TVVL en Platform Duurzame Huisvesting.

Martin Mooij, programmamanager Paris Proof bij DGBC, vindt de samenwerking met Techniek Nederland een mooi voorbeeld van opschaling van de WEii en het Energiekompas naar andere sectoren: “Juist de installatiesector is belangrijk in het helpen van eigenaren en gebruikers in het direct verlagen van het werkelijk energiegebruik en het opstellen en realiseren van routekaarten naar het Paris Proof doel.”

Slimme stappen

In het stappenplan staan zes slimme stappen die minder kosten, meer leveren en beter werken:

  1. Monitoring en benchmarken
  2. Direct besparen
  3. Plannen en begroten
  4. Financieren
  5. Contracteren en realiseren
  6. Monitoren en optimaliseren

Platform

Op de website BespaarSamen.nu kunnen gebouweigenaren, -beheerders en facility-managers gemakkelijk een aanbieder selecteren die hen helpt met het verduurzamen van vastgoed volgens deze standaard. Voor aanbieders vormt de website een platform waar zij hun diensten eenvoudig kunnen aanbieden. Daarnaast bevat de nieuwe site inspirerende praktijkvoorbeelden en verdiepende informatie over BespaarSamen.

Verduurzaming versnellen

De methode is ontwikkeld om de verduurzaming van het utilitair vastgoed in Nederland te versnellen. BespaarSamen wordt gevoerd door branche-erkende installateurs en adviseurs. Omdat zij allemaal volgens dezelfde standaard werken, wordt een effectieve samenwerking binnen de keten bevorderd.

DGBC-partners

TVVL

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’