“Impact maken. Dát is wat we gezamenlijk moeten gaan doen”

“Er zijn tal van pilotprojecten in Nederland, maar nu wordt het tijd om echt op te schalen. Dat is iets dat samenwerking vereist. Dan kunnen we echt toewerken naar Paris Proof in 2050.”

Aan het woord Laurens de Lange. “Bij Unica zijn we - als een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland - er dagelijks mee bezig. De installatiebranche is misschien wel de belangrijkste sector in de energietransitie. We streven naar de koplopersrol, die we gezien onze kennis op het gebied van energie-inkoop, verduurzaming van gebouwen en lange track record ook op ons moeten nemen. Zo helpen we klanten om écht impact te maken en dus gasloos te worden en maken we bijvoorbeeld de ketelhuizen van woningcorporaties niet alleen CO2-neutraal maar ook grotendeels circulair. Opschaling hiervan is nu de volgende stap. En dat creëert de échte uitdaging: het produceerbaar maken van de energietransitie.

Energietransitie

De enorme opdracht die de energietransitie met zich meebrengt vraagt natuurlijk om grote aantallen en daardoor ook meer goed gekwalificeerd personeel. Op die uitdaging spelen we al in door mensen te werven om de komende jaren de duizenden wijken en honderdduizenden utiliteitsgebouwen energieneutraal te maken.

Werkgelegenheid

Ik verwacht daarom dat onze branche tot aan 2050 dé plek is voor vakmensen. Om de doelstellingen van Parijs te behalen zullen we, als we echt impact willen maken, soms anders werken dan we nu gewend zijn, maar door goede publiek-private samenwerking en duidelijke afspraken moet dat lukken. Met het klimaat valt namelijk níet te onderhandelen.”

Meer lezen over de energietransitie en wat jij kunt doen? Bekijk hier het magazine Toekomstbouwers

Gerelateerd

Europees manifest voor een duurzame gebouwde omgeving 

Europees manifest voor een duurzame gebouwde omgeving 

Europese Raad keurt Energy Performance of Buildings Directive (EPBD IV) goed.

Definitief groen licht voor EPBD IV

Maak kennis met onze nieuwe partner Magnus Group

Maak kennis met onze nieuwe partner Magnus Group