Haagse wethouder Norder: “Beatrixkwartier wordt duurzaam”

Het Beatrixkwartier in Den Haag wordt de komende jaren ontwikkeld tot een duurzaam gebied. Dat maakte wethouder Marnix Norder van Stadsontwikkeling gisteren bekend tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in het Lucent Danstheater in Den Haag. Voor die verduurzaming wordt gebruikgemaakt van het BREEAM-NL Gebied duurzaamheidskeurmerk. Op 15 oktober organiseren de gemeente Den Haag en initiatiefnemers Green Business Club en Dutch Green Building Council een startbijeenkomst.

“Het is de eerste keer dat er op gebiedsniveau naar verduurzaming van een bestaand gebied wordt gekeken”, aldus Marnix Norder. “Een landelijke primeur dus. Het geeft maar aan dat de gemeente Den Haag duurzaamheid prominent op de agenda heeft staan.”

Green Business Club
Annemarie van Doorn van de Green Business Club is blij dat de gemeente Den Haag deze stap wil zetten. “De gemeente Den Haag wil het Beatrixgebied benutten als een duurzaam en aantrekkelijk vestigingsgebied. Dat is een grote operatie, want het is een van de grootste kantorenlocaties van Nederland. Het is geen project meer, maar een compleet programma.”

Verduurzamen van bestaande gebieden
Het BREEAM-NL Gebied duurzaamheidskeurmerk voor gebieden is nog in ontwikkeling. Het keurmerk wordt namelijk ook geschikt gemaakt voor bestaande gebieden. Jeroen van Haasteren van Dutch Green Building Council vertelt: “Het Beatrixkwartier is een pilotgebied. Dat heeft voordelen. Het gebied kan zich enerzijds voorbereiden op de uitvoering van een concrete duurzaamheidsagenda. Anderzijds draagt dit pilotproject bij aan de ontwikkeling van het keurmerk.”

Concrete maatregelen
Dutch Green Building Council en de Green Business Club Den Haag trekken gezamenlijk op in deze verduurzamingsoperatie. Allereerst wordt het gebied onderworpen aan een assessment volgens de BREEAM-NL Gebied criteria. Hiervoor zoeken de partijen nadrukkelijk de samenwerking met de bedrijven in en om het Beatrixkwartier, de gemeente Den Haag en andere organisaties die betrokken zijn bij het gebied. Met de uitkomsten van het assessment kan een concrete duurzaamheidsagenda voor het Beatrixkwartier worden samengesteld. “Je kunt daarbij denken aan energiemaatregelen, verlichting en afval , maar ook aan zaken als levendigheid en mobiliteit”, vertelt Van Doorn. “Maar hiervoor zullen we eerst moeten afwachten wat er uit het assessment komt.”

Over DGBC
Stichting Dutch Green Building Council (DGBC) is een Nederlandse netwerkorganisatie die BREEAM-NL keurmerken beheert en ontwikkelt voor de beoordeling van Nederlandse gebouwen en gebieden op hun duurzaamheidprestaties. Daarnaast traint DGBC professionals om de beoordelingen te kunnen uitvoeren. Verder onderneemt DGBC een veelheid aan acties, allemaal gericht op zijn missie: het verduurzamen van de bebouwde omgeving. De stichting is in 2008 opgericht op initiatief van de markt en telt inmiddels 370 participanten. Kijk voor meer informatie op http://www.dgbc.nl.

Over de Green Business Club
De Green Business Club is een impactorganisatie die samen met haar partners lokaal duurzame initiatieven initieert en implementeert. Hiertoe worden lokale Green Business Clubs opgericht. De Green Business Club richt zich op projecten en initiatieven die daadwerkelijk waarde toevoegen aan de verduurzaming van een gebied en van de bedrijven die in het gebied gevestigd zijn.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken