Groundbreaking nieuw Nederlands hoofdkantoor ingenieursbureau Fluor

Onder toeziend oog van de uit Amerika ingevlogen board of directors vond in Hoofddorp de ground breaking plaats van het nieuwe hoofdkantoor van Fluor in Nederland. Het duurzame kantoorgebouw is middels een Design & Build opdracht verworven door Architectenbureau Paul de Ruiter en Dura Vermeer.

Fluor is één van ‘s werelds meest toonaangevende, beursgenoteerde ingenieursbureaus op het gebied van engineering, procurement, constructie, maintenance en projectmanagement en is
al meer dan vijftig jaar actief in Nederland. Het nieuwe hoofdkantoor, waarvan Fluor ook de eigenaar wordt, komt op steenworp afstand te liggen van Schiphol, op het duurzame bedrijvenpark de Beukenhorst‐Zuid in Hoofddorp. De nieuwe huisvesting, met een vloeroppervlak van ruim 21.000 m2, zal ruimte bieden aan 900 arbeidsplaatsen.


Beeld: Paul de Ruiter

BREEAM‐NL Excellent
De ground breaking ceremony, oftewel ‘de eerste paal’, werd behalve door de directie van Fluor ook bijgewoond door de burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings, Job Dura van Dura Vermeer en architect Paul de Ruiter. Zij waren er getuige van dat een capsule met Fluor’s corporate values werd ingegoten in het beton van de fundering. De ceremonie was extra feestelijk omdat het gebouw vanwege zijn duurzaamheid naar alle waarschijnlijkheid het ontwerpcertificaat BREEAM‐NL Excellent zal ontvangen. Zo zorgen onder andere 1.900 m2 aan zonnecellen op het dak en een Warmte‐ en Koude‐Opslag (WKO) in de bodem ervoor dat zowel het totale energieverbruik als de CO2‐uitstoot sterk worden verminderd.

Medewerker staat centraal
De specifieke werkwijze van Fluor, waarbij in zeer grote projectteams aan complexe projecten wordt gewerkt, is voor Architectenbureau Paul de Ruiter een leidend principe geweest tijdens het ontwerpproces. Het gebouw vervult een belangrijke rol in het verbinden van alle medewerkers met als doel de samenhang, het werkplezier en de productiviteit te vergroten. Het welbevinden van de Fluor medewerker staat centraal. Zo zijn bijvoorbeeld alle werkvloeren optimaal georiënteerd op de zon, waarbij de gevel zo is ontworpen dat daglicht zoveel mogelijk binnen komt zonder lichthinder of opwarming te veroorzaken.

Design & Build
Sinds een aantal jaren zijn in de Nederlandse bouw geïntegreerde contractvormen zoals Design
& Build sterk in opmars. Het belangrijkste kenmerk is dat de traditionele scheiding tussen ontwerp en uitvoering wordt opgeheven. Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer, DWA en Corsmit/Haskoning werken integraal samen om een zo intelligent mogelijke huisvesting voor
Fluor te realiseren, met in acht neming van de hoogwaardige kwaliteits‐ en veiligheidseisen van het bedrijf en met een gegarandeerde opleverdatum en budgetbewaking. Bijzonder is dat deze Design & Buildcombinatie ook zorg draagt voor de herontwikkeling van de bestaande huisvesting van Fluor in Haarlem, waar het bedrijf reeds veertig jaar gehuisvest is.

Het nieuwe hoofdkantoor van Fluor wordt in december 2014 opgeleverd. Fluor zal naar verwachting in de eerste helft van 2015 naar Hoofddorp verhuizen.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen