Groene Kamer over de energietransitie: ‘Zo halen we het niet’

“De overheid praat nu over regelgeving met een verbruik van 200 kWh per vierkante meter, terwijl dat 50 kWh* moet zijn. Zo halen we het niet.” Peter Göbel van ING REF is stellig, hij vindt dat zowel de overheid als markt veel meer actie moet ondernemen om de klimaatdoelstellingen te halen. "Weg met de labels, Paris Proof toepassen, anders kom je er niet." 

Göbel deed die uitspraken in een panelgesprek tijdens de Groene Kamer over de energietransitie . De Groene Kamer is een bijeenkomst waar politiek en marktpartijen op uitnodiging van DGBC met elkaar in gesprek gaan. Göbel was een vertegenwoordiger van die marktpartijen, William Moorlag (Tweede Kamerlid voor de PvdA) en Haagse wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) vertegenwoordigden de politiek. Ook Annemarie van Doorn schoof aan namens DGBC.

In eerste instantie reageerden zij op het openingswoord van Bernard Wientjes van De Bouwagenda. "Willen we op deze schaal verduurzamen, dan moet het top-down. We hebben echt een revolutie nodig." Maar al snel ging het gesprek over zowel top-down als bottom-up, labels, bouwers en burgers. 

Bernard Wientjes van de Bouwagenda opende de Groene Kamer.

Snackbar en vooruitgang

Van Tongeren is altijd helder over haar werk, ‘ga met mensen in gesprek, bel gewoon aan, of ga naar een snackbar en praat.’ Volgens haar staan burgers wel open voor de energietransitie. “Zeker als wij ze uitleggen wat het huidige systeem kost en waar dat geld heen gaat.” Ook Moorlag denkt dat burgers het uiteindelijk wel omarmen, maar dan moet er iets veranderen in de communicatie: “Men zag ooit aardgas als vooruitgang, mensen zien deze transitie als achteruitgang. Dat moet veranderen. We hebben dit eerder gedaan met stads- en wijkvernieuwingen, dus we kunnen het gewoon.”

Bart van Breukelen van TBI stelt het panel een vraag.

Help en dwing

Nadat de panelleden hun visie hadden gedeeld, ging het gesprek al snel de diepte in door vragen uit de zaal. De Haagse wethouder reageerde uitgesproken over de bouw: “Het is een schande dat nog steeds nieuwbouw met gasaansluitingen wordt opgeleverd.” Göbel haakte daarop in en vindt dat burgers en bedrijven meegenomen moeten worden over de horizon. “Help mensen. Maar dwing ook.” En op een vraag uit de zaal of hij dat al doet: “Ja, wij kunnen stoppen met het geven van financieringen aan panden lage energetische waarde.”

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO

  

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen