Green Leader Fiona van ‘t Hullenaar: ‘Resultaat is altijd een team-effort’

Zelfs maanden na het heugelijke moment lijkt Fiona van ’t Hullenaar (Directeur Vastgoed en Campus UU) het nog altijd moeilijk te kunnen bevatten. Op 26 september 2019 werd ze gekroond tot de nieuwe Green Leader. “De lijst genomineerden bestond uit zo’n talentvol gezelschap, dat ik won vind ik nog steeds verrassend.” DGBC zocht haar op in haar natuurlijke domein op het Utrecht Science Park in Utrecht en vroeg haar begin februari het spreekwoordelijke hemd van het lijf.

Op de vraag wat haar nou de winst heeft opgeleverd, lijkt ze een eenduidig antwoord schuldig te moeten blijven. In het juryrapport kwam geregeld naar voren dat ze heilige huisjes omver durft te schoppen. Daar herkent ze zich wel in. “Dat klopt wel. Ik ben een groot voorstander van revolutie, maar evolutie brengt je verder. Daarom benoem ik zaken zoals ze zijn.” Ook het erkennen van fouten schaart ze onder heilige huisjes omverschoppen. “Ik maak fouten en die own ik. Daardoor durven anderen ook fouten te maken/toe te geven, die omgeving moet je creëren om verder te komen.”

Anderen inspireren

Het creëren van een veilige omgeving, waarin talent kan excelleren; het is volgens de Green Leader onmisbaar om verder te komen in een groene wereld. “En de resultaten zijn altijd een team-effort”, voegt ze daar resoluut aan toe. Voor mij zal het succes nooit het duurzame gebouw zijn, maar de mensen die het gerealiseerd hebben. Die woorden typeren haar wellicht wel het meest. Bij het in ontvangst nemen van de Green Leader Award gaf ze ook direct de credits aan haar team. Zij zijn volgens haar de belangrijkste reden voor haar succes als Green Leader. “Ik zet mijn team en hun ideeën graag in het zonnetje. En daar ben ik goed in. Op die manier hoop ik ook anderen te inspireren.”

Inspireren is dat wat ze in haar dagelijkse werkzaamheden doet. “Ik ben altijd enthousiast en kom met goede voorbeelden om mijn doelen na te streven. Met de vuist op tafel slaan, doe ik niet. Je moet begrip hebben voor het belang van de ander en kijken waar je elkaar kunt vinden. Maar, ik geef nooit op. Als ik ‘nee’ hoor, blijf ik doorgaan tot het ‘ja’ wordt.” 

Detective

Ze erkent dat dat soms om een lange adem vergt. “Verduurzaming betekent in veel gevallen verandering. Mensen veranderen vaak alleen als ze er zelf beter van worden of wanneer het zoveel pijn doet dat ze wel moeten. Het is in zo’n geval belangrijk om te laten zien dat ik iets kom brengen, dat de situatie verbetert. Dat houdt in dat ik meer doe dan alleen het einddoel nastreven. Soms voel ik me bijna een detective die op zoek is naar de reden van iemands gedrag.”

'Mensen kunnen altijd op mij rekenen'

Ook dat is een eigenschap die ze zelf schaart onder groen leiderschap. “Het zonder oordeel verdiepen in de motivatie van een ander om iets te doen of gedaan te krijgen is essentieel om gezamenlijk tot successen te komen. Daarnaast ben ik eerlijk. Ik kom mijn afspraken na. Dat mensen op je kunnen rekenen, ook dat is leiderschap.”

Doorzetten met je matties

Toch benadrukt ze nogmaals het belang van samenwerking. “Duurzaamheid is doorzetten met je matties. Het is niet erg om een keer hard op je bek te gaan. Maar als je tegen de stroom in roeit, is het zo belangrijk dat er dan ook af en toe iemand is je weer opraapt als je op de grond ligt. En dan is het gewoon weer een kwestie van doorgaan.”


Fiona van ’t Hullenaar, won in 2019 de vierde editie van de Green Leader Award, een initiatief van DGBC, PropertyNL en PROVADA. Van de zeven genomineerden kreeg zij de meeste stemmen van het publiek en de jury. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die in de transitie naar een duurzaam gebouwde omgeving leiderschap tonen, buiten de gebaande paden treden en aantoonbaar succesvol zijn.


Beeld: Wilco van Dijen

DGBC-partners

Universiteit Utrecht

Professionals

Fiona van 't Hullenaar

Gerelateerd

NMD: geld geven en witte vlekken invullen

NMD: geld geven en witte vlekken invullen

Meld je nog snel aan voor het DGBC Future Leaders Program 2022

Meld je nog snel aan voor het DGBC Future Leaders Program 2022

“Een goedkoop product met een hoge CO2-voetafdruk is niet goedkoop, de werkelijke ecologische kosten zijn geëxternaliseerd”

“Een goedkoop product met een hoge CO2-voetafdruk is niet goedkoop, de werkelijke ecologische kosten zijn geëxternaliseerd”