'Goed isoleren is belangrijk, maar dan bij voorkeur circulair!'

"In het kader van circulair bouwen blijft goed isoleren om meerdere redenen belangrijk. Zo is in het Klimaatakkoord 2019 afgesproken dat we in 2030 49% minder CO₂ uitstoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet de uitstoot van broeikasgassen met 95% afgenomen zijn. Dit is nodig om de opwarming van de aarde niet verder te laten oplopen dan anderhalve graad."

Door ROCKWOOL

"In 2050 moeten ook nog eens 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af. Dat betekent meer isoleren en gebruikmaken van duurzame warmte en elektriciteit. Daarnaast vragen ook de inzet van bijvoorbeeld warmtepompen en warmtenetten een goede isolatie. Door het energiegebruik te beperken, wordt bijgedragen aan het tegengaan van uitputting van (fossiele) brandstoffen en grondstoffen die nodig zijn voor de productie van bijvoorbeeld PV-panelen.

Isoleren is dus essentieel, maar doe dat dan wel met een circulair isolatiemateriaal! Steenwolisolatie bijvoorbeeld draagt, naast het besparen van energie, op meerdere vlakken bij aan circulair bouwen. Steenwol is een natuurproduct, dat gemaakt wordt van het vulkanisch gesteente basalt. Elk jaar produceert de aarde 38.000 keer meer basalt dan ROCKWOOL voor de productie van steenwol gebruikt! Bovendien kan steenwol keer op keer gerecycleerd worden met behoud van de oorspronkelijke kwaliteit. ROCKWOOL heeft sinds 1992 een eigen recyclefabriek waar ook afval van andere industrieën tot secundaire grondstof voor de productie van nieuwe steenwol wordt verwerkt. Nieuwe steenwolproducten bestaan tot wel 50% uit gerecyclede grondstoffen. ROCKWOOL steenwol producten hebben een lange levensduur van wel 75 jaar en verouderen niet, waardoor een blijvend hoge isolatiewaarde is gegarandeerd."

Lees het hele visiestuk van ROCKWOOL in het DGBC-magazine Toekomstbouwers. Dat digitale magazine lees via gratis via deze link

DGBC-partners

ROCKWOOL

Professionals

Hans Spronken

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2