Geef je mening over Europese criteria voor duurzaam bouwen in aanbestedingen

DGBC is ongeveer een jaar geleden met zeven andere Europese Green Building Councils het project Life Level(s) gestart. Dit project heeft als doel een uniforme visie binnen Europa te ontwikkelen op de drie onderdelen van Level(s) in de vorm van: LCA (Life Cycle Assessments), LCC (Life Cycle Costing) IAQ (Indoor Air Quality). DGBC roept partijen op om deel te nemen aan een enquete over de huidige en gewenste positie van LCA, LCC en IAQ criteria in aanbestedingen in Nederland en andere landen in Europa.

Life Levels

Level(s) is een EU-initiatief om duurzaam bouwen in Europa te harmoniseren en te promoten. Een onderdeel van het project is het vergelijken van criteria in de certificeringssystemen in de verschillende landen, zoals BREEAM in Nederland, HQE in Frankrijk en DGNB in Duitsland. Momenteel voeren de partijen samen een inventariserend onderzoek over de huidige en gewenste positie van LCA, LCC en IAQ criteria in aanbestedingen in Nederland en andere landen in Europa.

Neem deel aan de enquête

Ook jij kunt je stem laten horen in dit onderzoek door de enquête in te vullen. Jouw reactie is belangrijk voor ons, want de uitkomsten gebruiken nemen we mee in de ontwikkeling van onze strategie. In de enquête vind je ook de mogelijkheid om aan te geven of je betrokken wilt blijven bij het vervolg van dit project.

Level(s) in een notendop

Level(s) is een lijst met gemeenschappelijke indicatoren voor duurzaam bouwen. De lijst is opgesteld door de Europese Unie. Er is gekeken naar de volledige levenscyclus van gebouwen om hun enorme potentieel voor emissiereductie, efficiëntie, gezondheid en circulariteit aan te pakken.

De ‘key indicators’ binnen Level(s) naast CO2-reductie zijn:

  • Life Cycle Assessment (LCA)
  • Life Cycle Costing (LCC)
  • Indoor Air Quality (IAQ).

Level(s) is dus geen certificeringssysteem, zoals BREEAM, maar kan daar wel input voor leveren. Het moet organisaties in de hele Europese bouwsector stimuleren om op een uniforme manier samen te werken.


Life Level(s)  

Het project Life Level(s) heeft als doel om duurzaam bouwen in Europa te standaardiseren door organisaties bewust te maken en gebruik van de indicatoren uit het framework van Level(s) te stimuleren.
Het project wordt medegefinancierd door het Life Programme van de EU. Dit project zal drie jaar duren, van 2019 tot en met 2022. De betrokken partners, bestaande uit acht Europese Green Building Councils, waaronder DGBC, zijn verantwoordelijk voor de uitvoering en implementatie van de uitkomsten.
Voor meer informatie: https://lifelevels.eu/  


Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen