Future Leader Iris van de Craats: 'Willen we niet veranderen of durven we dat niet?'

Wat doe jij als groene leider? Als afsluiting van het Future Leaders Program 2022 schreven de deelnemers een column over persoonlijk leiderschap in hun duurzame missie. De jury, bestaande uit Norbert Schotte, Niek de Vries, Annemarie van Doorn en Jan Kadijk, selecteerde een top drie columns. Vandaag delen we de column van Iris van de Craats (HEVO BV), waarin zij vertelt over haar waarden, ervaringen en ambities. 

Ik ben geen omstander

Het voortbestaan van ons leven op de planeet is in gevaar, dat verontrust mij. Als mensheid leven we niet in balans met de planeet. We maken de hele dag door keuzes, vertonen een bepaald gedrag, en vaak hebben we daarbij weinig aandacht voor en besef van wat de gevolgen zijn van ons collectieve gedrag. Het is duidelijk dat verandering nodig is, maar nog te vaak voelt het voor mij als ‘ik stond erbij en ik keek ernaar’.

Als we echt de balans tussen mens en planeet gaan herstellen, dan zetten we nu alle zeilen bij. De overheid, het bedrijfsleven en de consument. Maar die zeilen, die vangen nog te weinig wind. Is het dan nog niet bekend welke rampspoed ons staat te wachten als we te weinig veranderen? Geloven we het nog niet? Volgens mij wel. Willen we niet veranderen? Of durven we dat niet?

In mijn geval is het denk ik dat laatste. Ik heb zeker al stappen gezet waar ik trots op ben. Maar echt mijn leven omgooien en echt mijn mond open trekken, dat heb ik nog maar weinig gedurfd. Ik vind het moeilijk om mij tegen de status quo uit te spreken, als deze bijvoorbeeld niet circulair is. Dan voelt het alsof ik zeg: wat jij nu doet vind ik niet goed genoeg. Maar eigenlijk bedoel ik: volgens mij kan het beter, in het belang van een leefbare toekomst, voor jou en mij. Daarom spreek ik mij tegenwoordig vaker uit. Dat geeft dan een onrustig en warm gevoel, spanning in mijn lijf. Maar ik besef me dat ik dan ook een passie voel om de balans te willen herstellen, en de frustratie dat die passie onvoldoende tot uitdrukking komt.

Laat ik dat gevoel voortaan als kompas gebruiken voor wanneer ik mij júíst moet uitspreken. Met aandacht voor positieve impact, echte aandacht. Want wat je aandacht geeft, dat groeit. Ik wil geen omstander zijn. Ik ben geen omstander, ik laat mij horen en blaas wind in de zeilen.

Over het Future Leaders Program

Deze column is geschreven door een deelnemer van het Future Leaders Program. Tijdens dit leiderschapsprogramma ga je samen met bestaande leiders en generatiegenoten aan de slag om jouw ambities te concretiseren, doe je nieuwe kennis en inzichten op en krijg je coaching op gedrag en competenties. 

Enthousiast geworden en wil je ook deelnemen? Of ken je iemand die met persoonlijk leiderschap en duurzaamheid aan de slag wil? Dit jaar organiseert DGBC de achtste editie van het Future Leaders Program.

Lees meer over het programma en meld je aan

DGBC-partners

HEVO BV

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen