‘Fondsen moeten tegenwoordig groen of duurzaam zijn’

“Aandeelhouders kiezen gewoon niet meer voor een fonds als het niet groen of duurzaam is”, Claire van Staaij, Corporate Real Estate Manager bij ING, ziet een duidelijke kentering in de mentaliteit van aandeelhouders van ontwikkelfondsen. “Uiteindelijk zijn ook heel veel partijen zichzelf bewust geworden van het feit dat je de wereld niet oneindig kan vervuilen zonder daar iets tegenover te stellen.”

Van Staaij schuift op verzoek van DGBC aan bij interviewer Lars Sørensen. In het gesprek staan de Paris Proof doelstellingen centraal. Voor ontwikkelaars een onderwerp waar zij dagelijks mee geconfronteerd worden, maar Sørensen vraagt zich af hoe dat bij de aandeelhouders is. Hij wil dan ook van Van Staaij weten hoe de Paris Proof doelstellingen volgens haar leven onder fondsen en aandeelhouders.

Als één schaap

“Het is gewoon een topic geworden en dat is belangrijk. Er moet iemand zijn geweest die heeft gezegd ‘dit vinden we gewoon belangrijk’. En als één schaap over de dam is, volgt de rest in die wereld. Het is ook een hele grote opgave. Ik was mijzelf er ook niet echt bewust van dat 40% van de CO2 uitstoot uit de gebouwde omgeving komt en dat is natuurlijk wel een hele grote verantwoordelijkheid”, vertelt Van Staaij uit ervaring. 

Winst behalen

Op zoek naar koplopers en inspirerende voorbeelden komen Sørensen en Van Staaij al snel uit bij bijvoorbeeld ING en soortgelijke grote banken en fondsen. Volgens Van Staaij is daar ontwikkelen zonder duurzaamheid al bijna niet meer mogelijk. De winst is volgens haar dan ook niet bij de banken en ontwikkelaars te behalen, die moet volgens de Real Estate Manager in de laag daaronder worden gezocht. “In de private markt moeten ook koplopers komen. Die markt is namelijk best wel groot, er zitten ook grote beleggers tussen.” Toch heeft ze er wel vertrouwen in dat de doelstellingen van Parijs haalbaar zijn: “Het goede is dat met Parijs dat het in bepaalde mate wordt opgelegd. Ze zullen iets moeten doen.”  

DGBC-partners

ING Real Estate Finance

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen