Excluton, nieuwe participant DGBC stelt zich graag voor

Excluton levert al ruim 35 jaar hoogwaardige betonnen straatstenen, – tegels en banden voor de inrichting van tuinen en (openbare) buitenruimten alsmede speciale oplossingen voor de waterbouw en het openbaar vervoer. Het bedrijf – met een rijke historie en traditie – is als grote onafhankelijke producent actief in Nederland, Duitsland en België. Bij het familiebedrijf werken ruim 160 medewerkers vanuit 3 productielocaties (Druten, Appeltern en Waalwijk) dagelijks aan ruim 1.000 producten en diensten. De kernwaarden van het merk Excluton zijn: creativiteit, ondernemerschap, ambitie, flexibiliteit en verantwoordelijkheid.

Visie, missie en beleid
Het is onze missie innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor betere betonnen bestrating met betere milieuprestaties. Wij hebben ons tot doel gesteld om binnen de branche koploper te worden op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: met groot respect voor mens en milieu.

ExcluNatura: voorbij Co2-neutraal
Met de introductie van de gepatenteerde ExcluNatura Pure Olivine beschikt Excluton over een uniek product. Deze duurzaam geproduceerde bestrating zal door het gebruik van pure Olivijn meer Co2 afbreken dan het kost om te produceren. Voor bijvoorbeeld een woonwijk kan dit echt grote verschillen opleveren (te denken aan het effect van duizenden bomen!). De ExcluNatura Pure Olivine is, zoals van een Excluton-steen verwacht mag worden: kleurvast, slijtvast en duurzaam.

Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid
Excluton streeft naar het gebruik van positief beoordeelde materialen, welke gemakkelijk opnieuw als grondstof gebruikt kunnen worden in biologische of technische cycli (Cradle to Cradle). Ruim 60% van de grondstoffen worden op minder dan 10 km vanaf de fabriek gewonnen. Daarnaast recycled Excluton alle restbeton en proceswater en gebruiken zo veel mogelijk gerecycled beton. Door het unieke productieproces kunnen grondstoffen gebruikt worden, welke een aanzienlijk lager milieubelasting hebben. Op dit moment bespaart Excluton met het aangepaste productieproces meer dan 5 miljoen kg Co2 per jaar en is constant op zoek naar mogelijkheden om dit te verbeteren.

Erkenningen en ambities
Het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) erkent het kwaliteitsstreven van Excluton en heeft wederom een DUBOkeur toegekend.
Als eerste bestrating ooit genomineerd voor de Nationale DUBO-Award.
Excluton is als enige in Nederland patenthouder voor het verwerken van pure olivijn in de toplaag van de bestratingsproducten. Het is de ambitie van het bedrijf om de bedrijfsvoering zo veel als mogelijk volgens de “Cradle to Cradle” filosofie in te richten. Excluton is bezig met het verkrijgen van een geoptimaliseerde CO2 Prestatieladder en het ISO 14001 Milieukeur.

Producteigenschappen
• Ruim 60% van de grondstoffen op minder dan 10 km van de fabriek
• Hoog aandeel gerecycled beton
• Grindfractie grotendeels vervangen door gerecycled beton
• Oude betonbestrating kan verwerkt worden in nieuwe bestrating
• Gebonden met klinkerarm (CO2-arm) cement
• Eigen waterzuiveringsinstallatie
• Gebruik grond- en oppervlaktewater in plaats van drinkwater
• Alle proceswater en restbeton wordt gerecycled
• Patent op de CO2-reducerende toplagen in de ExcluNatura-lijn
• Vrijwel 100% natuurlijke grondstoffen
• Betonstenen zijn 100% recyclebaar en 100% chemicaliën vrij
• Duurzame producten uit duurzaam productieproces
• Vernieuwd productieproces bespaart meer dan 5 miljoen kg CO2-uitstoot per jaar
• Langere levensduur uit duurzaam productieproces

Meer informatie
Excluton BV,
Waalbanddijk 155, 6651 KD Druten
Postbus 74, 6650 AB Druten
Wilfred Oosterling
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)
M +31 6 51463336
http://www.excluton.nl/openbare-ruimte

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen