Even voorstellen: QwikSense, data analytics voor gezonde en productieve gebouwen

Een duurzaam gebouwde omgeving waarin de (eind)gebruiker centraal staat en optimaal kan presteren, daar staat QwikSense voor. Gemiddeld genomen besteedt men ongeveer 90% van de tijd binnenhuis. Gebouwen met een slecht binnenklimaat hebben dan ook op de lange termijn een negatief effect op de gezondheid en productiviteit van de gebruiker. De World Green Building Council (WGBC) heeft recent een artikel gepubliceerd waarin staat dat verbeteringen aan het binnenklimaat leidt tot een arbeidsproductiviteit verhoging van 8 tot 11%. Echter, er bestaat tot aan de dag vandaag géén goed inzicht om het binnenklimaat daadwerkelijk te verbeteren.

QwikSense levert gebouw-analytics voor het creëren van gezonde en productieve werkomgevingen in organisaties. Via een Internet of Things (IoT) gebaseerd sensornetwerk krijgt de klant real-time inzicht in de status van het binnenklimaat en eventuele overschrijdingen van zelf ingestelde grenswaarden. Er wordt continu gemeten op temperatuur, luchtvochtigheid, CO2, luchtdruk en optioneel op de aanwezigheid van mensen (middels bezettingssensoren). QwikSense onderscheidt zich door datacorrelatie toe te passen met energie- en aanwezigheidsdata, wat resulteert in analytics met bijbehorende kostenbesparingen op zowel energie als arbeidsproductiviteit. Dit kan op werkruimte, verdieping- en gebouwniveau om op die manier waardevolle benchmarks te creëren van kantoren over de hele wereld.

Op het moment is er een bijzondere trend gaande. Steeds méér en méér organisaties zien de waarde om naast energiebesparing ook te investeren in gezonde werkomgevingen, hetgeen leidt tot een hogere tevredenheid en productiviteit van de medewerker. Je ziet dus nu al dat engineeringsbureaus naast verduurzaming van gebouwen vol bezig zijn met concepten als “Happy Buildings” en “Healing Offices”, om de groeiende vraag naar gezonde kantoren in te kunnen vullen. Met behulp van innovatieve sensortechnologie wordt het gedrag van het gebouw en de gebruiker volledig transparant gemaakt. Gekoppeld aan actieve feedback vanuit gebruikers kan hiermee gestuurd worden op optimaal gebruik van zowel energieverbruik als het sturen naar gezonde werkomgevingen. 

Samen met Essent

Gezien de bovenstaande trend zien energiepartijen als Essent de service van QwikSense als een extra dienst die zij kunnen leveren aan (je ‘levert aan’, niet ‘ levert naar’) hun eigen B2B markt. Zo loopt er op het moment een project van in totaal een jaar in het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch. Tim van Belkom, Senior Innovatie Manager bij Essent zegt hier het volgende over:

“Door een pilot-samenwerking met een startup als QwikSense kunnen we bij Essent in contact komen met nieuwe capabilities. Er zit een groot verschil in snelheid tussen beide organisaties. Enerzijds helpen wij QwikSense om hun propositie verder te ontwikkelen, waarbij we advies verlenen, ons netwerk ter beschikking stellen en een ruimte aanbieden om hun producten te testen. Anderzijds leren we van QwikSense hoe ze vanuit een startup kijken naar de klant, snel schakelen en hoe ze vanuit een designgedachte de klant het meest centraal stellen. Zo’n samenwerking tussen een corporate organisatie en een startup werkt heel anders dan de samenwerking die we hebben met andere corporaties. Dit levert zowel voor QwikSense als voor Essent dan ook een waardevol leerproces op.”

Participant 

QwikSense is participant geworden van DGBC, omdat QwikSense binnen het netwerk van DGBC wil laten zien dat investeren in een gezonde en productieve werkomgeving loont! Duurzaamheid gaat niet alleen over energiebesparing, maar ook over het welzijn van mensen in gebouwen. Dit wordt ook bevestigd in het onlangs gepresenteerde rapport ‘Gezondheid, Welzijn en Productiviteit in Kantoren’ dat overhandigd is aan minister Blok. 

 

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen