EU verkent pad naar Whole Life Carbon

De Europese Unie wil stappen zetten in CO2-reductie en kijkt daarom nu naar de Whole Life Carbon-benadering (WLC). Daar is DGBC natuurlijk blij mee. Maar verwacht niet meteen wetgeving vanuit Brussel: internationaal ingenieursbureau Ramboll voerde in opdracht van de EU een onderzoek uit, dat moet uitmonden in een WLC-roadmap voor heel Europa.

De studie is een beschouwing over ‘de weg naar WLC’. ‘Waar staan we nu, welke regelgeving is er al?’ - dat zijn de vragen die de leidraad vormden voor het onderzoek. Het eerste deel is nu afgerond, medio 2023 is de roadmap gereed. DGBC ziet dit EU-onderzoek als aanmoediging om het rekenprotocol en carbonbudgetbenadering verder te ontwikkelen voor Nederland.


Download hier de samenvatting die DGBC maakte


Carbon budget

De uitkomsten zijn allereerst heel interessant voor alle nationale regeringen binnen de EU. Zij moeten data verzamelen, zodat ze inzicht krijgen en een basis kunnen leggen voor nationaal beleid. Dat moet gericht zijn op het – heel fors – terugbrengen van alle uitstoot, tot binnen het ‘carbon budget’ per gebouw (groen in de grafiek). Dat is het nieuwe maximum aan CO2, waarmee de EU binnen de normen blijft voor 1,5 graad opwarming. Zoals in de grafiek te zien is, ligt die bovengrens drastisch lager dan de uitstoot nu. In de komende 10 jaar zal dus een enorme inhaaloperatie (‘Delayed Action’) uitgevoerd moeten worden.


Consistent beleid in EU

Ook is het rapport interessant voor Nederlandse bedrijven die buiten de landsgrenzen werken, omdat de EU consistent beleid wil zien in alle lidstaten, dus ook op WLC-gebied. Consistentie betekent bijvoorbeeld dat producenten hun producten niet op 3 verschillende manieren hoeven te berekenen (wat nu wel het geval is) of dat een ontwikkelaar verschillende doelstellingen aan moet houden per land.

Lees hier meer over het huidige WLC-beleid in Europa en Nederland.



SDG's

Logo voor Betaalbare en duurzame energieBetaalbare en duurzame energie | Logo voor Duurzame steden en gemeenschappenDuurzame steden en gemeenschappen | Logo voor KlimaatactieKlimaatactie

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen