Elf basisscholen dankzij subsidie met grote stappen richting Parijs

Elf basisscholen zullen dankzij een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken de verduurzamingssprong naar aardgasvrij maken. De elf scholen zijn geselecteerd voor het Innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse Scholen en krijgen in totaal € 350 duizend om te verduurzamen. In totaal hadden 92 scholen uit 72 gemeenten zich ingeschreven.

Het innovatieprogramma dat nu is gestart, heeft twee doelen: het binnenklimaat van scholen verbeteren en een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Die dubbele winst is vaak te boeken door de temperatuurbeheersing en ventilatie aan te pakken. Die twee elementen hebben invloed op zowel het energieverbruik als de gezondheid van het binnenklimaat. Doel is dat de scholen na de renovatie ‘nul-op-de-meter’ zijn.

Selectie

Hoewel het ministerie blij is met het aantal kandidaten, moest het aantal aanmeldingen teruggebracht worden naar elf scholen. Om tot een diverse groep scholen te komen, is er geselecteerd op bouwperiode, geografische spreiding en variatie van aanpak. Scholen konden namelijk zelf een plan van aanpak insturen.

11 aardgasvrije scholen - bron: rijksoverheid.nl

Bron afbeelding: rijksoverheid.nl

Kennis delen

Die selectie van elf scholen is gemaakt door een speciale stuurgroep bestaande uit afgevaardigden van de ministeries BZK en OCW, de VNG en de PO-Raad. Platform31 en Ruimte-OK ontwikkelen een concreet werkplan. Uitgangspunt is dat de scholen die nu niet zijn geselecteerd, wel profiteren door de informatie en lessen die worden gedeeld aan de hand van de verduurzaming van de elf scholen.

Gerelateerd

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken

Concrete oplossingen die jouw organisatie kunnen helpen om netcongestieproblemen te omzeilen

De uitdaging van netcongestie in de energietransitie: 5 tips voor jouw organisatie

Nederlands architectenbureau VenhoevenCS voor duurzame architectuur, stedenbouw en infrastructuur, heeft duurzaam Olympisch zwembad Parijs ontworpen

Duurzaam olympisch zwembad Parijs naar Nederlands ontwerp klaar voor de Spelen