Eerste particuliere woonhuis in Nederland met BREEAM-NL certificaat

In het Limburgse Meerssen staat het eerste particuliere woonhuis van Nederland met een BREEAM-NL duurzaamheidskeurmerk. Eigenaresse en opdrachtgeefster Linda Kromjong kreeg vandaag het BREEAM-NL oplevercertificaat uitgereikt uit handen van assessor Paul Zonneveld en Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council (DGBC). “Het is mooi dat jullie je nek durven uit te steken in de verduurzaming van particuliere woningen”, aldus Van Uffelen.

BREEAM-NL is als duurzaamheidskeurmerk al goed in de markt bekend voor grote kantoren en gebieden, maar nog nooit heeft een eigenaar van een particuliere woning de duurzaamheidsprestatie volgens BREEAM-NL laten meten en beoordelen. Tot vandaag. Linda Kromjong en haar partner Paul Sanders behaalden een duurzaamheidsscore ‘good’ met hun moderne en lichte vrijstaande woning aan de rand van het Limburgse dorp. Met name het dubbele luchtwarmtepompsysteem is uniek in Nederland. Ook het gekozen duurzame bouwsyteem met mantelblokken van houtvezel en cement leverde een positieve bijdrage aan de behaalde score. Daarnaast is de woning levensloopbestendig ontworpen, mede door de liftschacht die in de woning is ingepast.

Signaal afgeven
Al vanaf de koop van de kavel werd het aspect ‘duurzaamheid’ in het ontwerp en de bouw meegenomen. Paul Sanders, voormalig wethouder Duurzaamheid van de gemeente Meerssen, wil met de BREEAM-NL certificering een signaal afgeven dat duurzaamheid een steeds belangrijkere waarde in onze maatschappij is. Voor Linda Kromjong heeft het certificaat ook economische waarde: het moet uiteindelijk zorgen voor een hogere verkoopprijs. “Al denken we op dit moment natuurlijk helemaal niet aan verkoop!”

Want Linda Kromjong en Paul Sanders zijn tevreden met het eindresultaat. “Het huis is licht, duurzaam en het biedt comfort”, vertelt Kromjong. “Zo is het klimaat op alle plekken in huis vrij constant. Ook tijdens warme dagen koelt het klimaatsysteem goed.” Sanders vult aan: “Roel Graven en Frank Glaudemans van architectenbureau AMA Group Associated Architects hebben onze wensen goed aangevoeld. Aan het ontwerp hebben we weinig aanpassingen hoeven doen. Het is een echte feel good woning geworden.”

Schaken op meerdere borden tegelijk
Hoewel de bewoners volledig achter de filosofie van BREEAM-NL staan, hebben ze het certificeringstraject wel als intensief ervaren. “Het was schaken op meerdere borden tegelijk”, zegt Sanders. Bijna wekelijks hadden Kromjong en Sanders overleg met aannemer, architect, assessor of leverancier. Dit kwam vooral doordat dit het eerste certificeringstraject voor een particuliere woning was. DGBC-directeur Stefan van Uffelen waardeert hun inspanning en doorzettingsvermogen. “Linda Kromjong en Paul Sanders zijn echte pioniers. Dan geldt de wet van de remmende voorsprong. Door alle opgedane kennis en ervaring wordt de drempel voor anderen lager. En dat is pure winst.”


Van links naar rechts op de foto: Stefan van Uffelen (directeur DGBC), Paul Zonneveld (assessor), Linda Kromjong, Frank Glaudemans (architect AMA), Paul Sanders en Roel Graven (architect AMA). Foto: Rob Severijnen

Bekijk hier alle foto’s van de uitreiking.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'