Eerste BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling keurmerk naar Airport Garden City

OMALA NV heeft vandaag tijdens de PROVADA het allereerste BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling certificaat uitgereikt gekregen uit handen van Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. OMALA ontving een 3 sterren BREEAM-NL keurmerk voor het project Airport Garden City in Flevoland. OMALA-directeur Eric Rijnders: “Met BREEAM-NL kunnen we nationaal en internationaal glashelder communiceren over de hoge duurzaamheidsambitie van dit project.”

OMALA ontwikkelt momenteel Airport Garden City. Dit gebied van 660 hectare tussen Amsterdam-Lelystad Airport en de A6 wordt de komende 20 jaar getransformeerd tot een hoogwaardig en duurzaam bedrijvenpark met veel ruimte voor innovatieve landbouw, natuur, leisure en duurzaam bouwen. “Duurzaamheid is voor deze gebiedsontwikkeling meer dan een paar windmolens in de tuin of zonnepanelen op het dak”, vertelt Rijnders. “Het project is tot in zijn kern duurzaam doordacht: het ruimtegebruik, het waterbeheer, de grondbalans, de infrastructuur, het groenplan, de sociale waarde, de energiebalans, noem maar op. Dat is misschien niet uniek, maar nog steeds tamelijk zeldzaam.”

‘Echt duurzaam’
Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council is blij dat hij het eerste BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling certificaat mocht uitreiken: “Het is een primeur in Nederland. OMALA is de eerste duurzame gebiedsontwikkeling die onafhankelijk getoetst en beoordeeld is. Het tekent ook de interesse in de markt om op grotere schaal te gaan denken. Een enkel duurzaam gebouw is natuurlijk prachtig, maar zo’n gebouw wordt pas echt duurzaam als het in een duurzaam gebied staat. Wij zien dit certificaat als een beloning voor de geleverde inspanningen.”

Kiezen voor BREEAM-NL
OMALA stelde zich al vanaf de start van het project tot doel het gebied op een duurzame wijze te ontwikkelen. Daarbij zocht OMALA een heldere en objectieve certificatiemethode om de duurzaamheid te meten. Dat werd BREEAM-NL. Eric Rijnders: “Steeds meer klanten in binnen- en buitenland vragen om heldere normen op dit gebied. Die zijn er nu dankzij BREEAM-NL. En we kunnen onze klanten nu ook duidelijk maken of en hoe we aan die normen voldoen.”

Voor de lange termijn
Airport Garden City wordt tussen nu en 2030 ontwikkeld. Dennis Meerburg, bij OMALA verantwoordelijk voor duurzaamheid vertelt: “Wij bekijken het gebied tijdens de gehele levensduur, want ook na 10 of 20 jaar moet het voor bedrijven en hun medewerkers nog steeds een aantrekkelijke plek zijn. In onze ogen ben je pas echt duurzaam bezig als je een gebied ook op lange termijn leefbaar en waardevol houdt.”

Van links naar rechts:Jos Schild (RoyalHaskoningDHV), Dennis Meerburg (OMALA), Eric Rijnders (CEO OMALA), Stefan van Uffelen (directeur DGBC) en Djacco van den Bosch (Soeters van Eldonk Architecten) FOTO: Basak Karabulut

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken