'Echte versnelling transformatie moet echt nog steeds plaatsvinden'

De bouwsector realiseert zich steeds meer dat ‘de nieuwe werkelijkheid’ een onomkeerbaar feit is. In het eindrapport van het actieteam Renovatie, transformatie en herbestemming wordt daarom gesproken over ‘de nieuwe praktijk’. Er worden nieuwe diensten, producten en methoden geïntroduceerd. De bouwsector is zichzelf dus langzaamaan aan het transformeren.

De concrete versnelling van deze transformatie van de bouwsector moet echter nog steeds plaatsvinden. In het eindrapport wordt gesteld dat de bouw hier zelf veel aan kan doen. De integratie in de bouwketen staat namelijk nog in de kinderschoenen. Door het actieteam wordt tevens gesteld dat er een extra stimulans noodzakelijk is. Dit zou kunnen door duurzaamheid in de gebouwde omgeving wederom te agenderen.

Kansen in de gebouwde omgeving

In de gebouwde omgeving liggen voldoende kansen voor de bouw- en vastgoedsector. Denk alleen maar de ontwikkelingen rondom verstedelijking, vergrijzing, decentralisatie van energie en het hele duurzaamheidsvraagstuk. De vraag zal echter zijn hoe snel en adequaat deze aan elkaar gelieerde sectoren de verbinding met elkaar zoeken en concreet deze immense uitdaging gezamenlijk oppakken. De marktpartijen zullen zelf de handschoen moeten oppakken, want de rol van de overheid zal steeds meer veranderen naar die van een kwaliteitsbewaker en regisseur van lokale initiatieven. Vanuit platform Duurzaam Gebouwd wordt het versnellen van de duurzaamheidsopgave in de gebouwde omgeving aangejaagd door het delen van kennis en het bieden van een netwerk tussen alle betrokken stakeholder. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van bijeenkomsten.

Duurzaam Gebouwd Congres 

In samenwerking met de Provincie Limburg organiseert Duurzaam Gebouwd op donderdag 13 november 2014 het jaarlijkse congres. Het thema is dit jaar ‘Samen duurzaam renoveren en transformeren’. Tijdens de opening van het congres zal hoogleraar Hans de Jonge ingaan op de uitdaging en oplossingsrichtingen van de duurzame transformatie. Daarnaast zullen onder andere belangrijke stakeholders (waaronder Maxime Verhagen) uit de brede bouw- en vastgoedsector met elkaar de discussie aangaan over ketensamenwerking. Daarnaast komen er tal van duurzame initiatieven naar voren, waarmee u aan de slag kunt gaan. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.DGcongres.nl.

Bron: Duurzaam Gebouwd

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'