Duurzame primeur voor nieuwbouw Lely Campus

De nieuwbouw van de Lely Groep in Maassluis is onderscheiden met het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL vijf sterren. Het bedrijvencomplex, met een omvang van 7,5 hectare, werd in de BREEAM-NL meetmethode beoordeeld binnen de segmenten “Kantoren” en “Industriegebouwen”. In Nederland zijn de behaalde hoge duurzaamheidsscores nog niet eerder gerealiseerd. Lely heeft hiermee een landelijke primeur. De ‘greenest innovation campus’, zoals Lely haar nieuwe onderkomen heeft betiteld, is uitgevoerd door Dura Vermeer. Het complex is ontworpen door architect Machiel Hopman, managing director van het Rotterdamse architectenbureau ConsortArchitects.


Foto: Samuel Ashfield

*Hoogste duurzaamheidscore *
BREEAM-NL is in Nederland de leidende en meest gebruikte beoordelingsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen te bepalen. BREEAM-NL kent vijf kwalificaties waarvan de kwalificatie ‘vijf sterren’ de hoogst haalbare is. De uiterst energiezuinige bedrijfshal van 22.500 m² BVO groot, waarin Lely haar melkrobots assembleert, behaalde een puntenscore van 88.32%. Het kantoor van 10.500 m² BVO scoorde in totaal 85,32%. De Dutch Green Building Council (DGBC) is beheerder van de BREEAM-NL keurmerken in Nederland. Jaap Gillis, voorzitter van het Algemeen Bestuur van DGBC: “Voor dit fantastische, opgeleverde gebouw heeft Lely de hoogste score behaald uit de geschiedenis van BREEAM-NL. Dit is een uitzonderlijke prestatie. Lely toont zich hiermee dé koploper op het gebied van duurzaamheid en geeft meteen een visitekaartje af voor het innovatieve vermogen van de organisatie. Ik hoop dat vele eindgebruikers in Nederland een voorbeeld nemen aan Lely.”

Integrale samenwerking basis van duurzaam bouwen
Om een duurzaam gebouw van dergelijk hoog niveau te realiseren koos de opdrachtgever voor twee Rotterdamse partijen. ConsortArchitects en Dura Vermeer werkten in de uitvoeringsfase integraal samen. Vanuit het ontwerp leek een duurzaamheidsniveau van vier sterren voor het kantoor het maximaal haalbare. Toen in de bouwfase duidelijk werd datBREEAM-NL vijf sterren ook voor het kantoordeel binnen bereik lag, besloot Lely de duurzame ambities bij te stellen. Dura Vermeer liet de complete productieketen volgens ISO 14001 certificeren en trof verregaande milieu- en energiebesparende maatregelen op de bouwplaats. De aannemer zorgde onder andere voor afvalscheiding in zes groepen, het reduceren van verpakkingsmaterialen, monitoring van transportstromen om emissies in kaart te brengen en zette groene stroom in op de bouwplaats.

Wie slim is, kan duurzaam zijn
Het behalen van een hoog duurzaamheidsniveau is volgens ConsortArchitects een kwestie van slim ontwerpen en in vroeg stadium alle disciplines samenbrengen in een ontwerpteam. In de Lely Campus werden ontwerp, technische installaties, constructiemethodes en ICT-technologieën op doelgerichte wijze ontworpen en toegepast. Het totale integraal opgezette energieconcept bespaart tot wel 60% aan CO2 emissies ten opzichte van de EPC-norm. Door het dak van de bedrijfshal als parkeerplaats in te zetten, wordt maximaal meervoudig ruimtegebruik behaald en ruim 20.000 m2 aan grond bespaard. Duurzame winst ligt ook in de zorgvuldig afgestemde integratie van de campus in het bestaande landschap.

Koninklijke opening voor Lely Campus
Op donderdag 30 januari 2014 vindt de officiële opening van de Lely Campus plaats. Hare Majesteit de Koningin Máxima zal deze dag het innovatieve en duurzame bedrijvencomplex ceremonieel openen. Op zaterdag 1 februari 2014 opent Lely haar deuren voor belangstellenden. Bezoekers zijn welkom van 10.00 uur tot 16.00 uur om de duurzame campus te bezichtigen. U vindt de Lely Campus aan de Cornelis van der Lelylaan 1, 3147 PB Maassluis (navigatieadres: Weverskade 60).

Bron: Dura Vermeer

Gerelateerd

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

DGBC levert bijdrage aan Climate Adaptation Summit

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

The Flow Amsterdam slimste gebouw van 2020

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt

Bouwen met hout gunstiger voor klimaat dan uit huidige MPG-berekening blijkt