'Duurzaamheid is de norm, je wilt een stad bouwen die ook in de toekomst goed functioneert'

Je zou maar wethouder Bouwen en Energietransitie Gebouwde Omgeving zijn in Rotterdam. Dan sta je voor een flinke opgave. 50.000 woningen erbij tot 2040. En dan ook nog eens duurzaam gebouwd. Ondanks de drukte, zo net na het reces, kan hij tijd vrijmaken om er over te praten. Daarna moeten de handen snel weer uit de mouwen.

Het aantal nieuwe woningen is niet alleen groot, ze moeten ook worden ontwikkeld in bestaand stedelijk gebied. Dat maakt voor Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen en Energietransitie Gebouwde Omgeving) van Rotterdam de uitdaging extra complex. “Bovendien bouw je geen huis, maar een thuis. Er moeten ook voldoende plekken zijn om in de buurt te sporten, te winkelen, ergens een pilsje te drinken.” Kurvers moet ook rekening houden met demografische en economische ontwikkelingen. “Er komt een grote vergrijzingsgolf aan. Daarom moeten er meer levensloopbestendige woningen komen”, zegt hij. “Daarnaast proberen we de stad betaalbaar te houden voor het middensegment: de leraar, de politieagent, de zorgmedewerker en de havenarbeider.”

Wat we bouwen moet over vijftig jaar nog steeds goed functioneren. Het moet er goed uitzien. En de mensen moeten er zich thuis voelen, concludeert de wethouder. Kurvers vindt duurzaam bouwen daarom ook niet zo’n beladen onderwerp, of een extra moeite. “Duurzaamheid in de bouw is de norm geworden, want je wilt toekomstbestendig bouwen.”

Meer lezen? Dat kan in de nieuwe editie van Toekomstbouwers. 

DGBC-partners

Gemeente Rotterdam

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner iqbi

Maak kennis met onze nieuwe partner iqbi

Hercuton lanceert duurzaamheidsconfigurator voor bedrijfspanden en kantoren

Hercuton lanceert duurzaamheidsconfigurator voor bedrijfspanden en kantoren

Maak kennis met onze nieuwe partner Innovattic

Maak kennis met onze nieuwe partner Innovattic