Duurzaamheid als economische motor

Het jaar zit er bijna op, DGBC gaat vanaf vrijdag even een week dicht, tijd voor wat rust en reflectie. Ik ben onder de indruk van wat we allemaal hebben bereikt en doen met het team en onze partners. Juist in deze gekke tijd is het belangrijk om positieve kanten te blijven zien: #duurzaamheid als economische motor. Ik heb dit jaar een kleinzoon gekregen en wil voor hem een mooie toekomst.  

Foute Europarlementariërs, de oorlog in Oekraïne, we leven in een gekke wereld en daar moeten we iets tegenover stellen. Het is een fijn gevoel om te weten dat we daar zelf iets aan kunnen doen. De uitdaging is om alle duurzame, ecologische en sociale opgaven die voor ons liggen te stapelen, zonder ze te laten omvallen. Er moeten meer woningen bij, er komen strengere eisen, maar het kan wel.   

We bereiken al veel. ParisProof is een krachtig programma, de aandacht voor de uitstoot van materialen en circulariteit groeit, de klimaatrisico's van gebouwen komen in beeld, de overheid vraagt onze hulp en wil ons advies. Dat is ook voor onze achterban mooi en interessant. Duurzaamheid is een economische motor. Een recessie dreigt, maar verduurzaming tempert de energierekening en doet zo veel meer. Het levert banen op en een andere teelt voor boeren door meer biologische bouwmaterialen te verbouwen. We ontwikkelen met zijn allen zo veel kennis. Natuurlijk gaan we wel voelen dat projecten stilvallen en dat er minder investeringen mogelijk zijn, maar de kennisontwikkeling gaat door.  

Verder concretiseren 

Dat betekent ook dat er veel werk aan de winkel is. Juist daarom ben ik blij met ons team en met de partners die ons helpen met het invullen en verder concretiseren van de doelen die we moeten halen voor een duurzamere wereld. We kunnen nog meer laten zien wat er allemaal kan, meer op pad. Laten we tijd en ruimte maken voor nieuwe ontmoetingen. Breng het buurthuis terug in de wijk, daar kan de markt ook een rol in nemen. Daarnaast is het goed om minder in gebouwen te denken en meer in gebieden. Een groene omgeving met meer aandacht voor de mens. Zo helpen we ook de sterk afnemende biodiversiteit weer vooruit en de generatie na ons aan een mooiere toekomst.  

Neem de tijd voor reflectie. Kijk hoe het wel kan, dat doe ik zelf, maar dat kunnen we ook met zijn allen. Ga uit van je eigen kracht. Ik wens iedereen stabiliteit en vooral rust. En denk aan de mensen en al het andere leven om je heen. Dan ga ik nog even knuffelen met mijn kleinzoon. 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken