Duurzaam leiderschap besproken door groene koplopers

DGBC, PROVADA en PropertyNL organiseren dit jaar voor de vierde keer de Green Leader Award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan (grote) leiders in de bouw- en vastgoedsector (of daaraan gerelateerd) die een fundamentele bijdrage (willen) leveren aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. De beoordelingscriteria worden dit jaar bepaald aan zogenaamde leiderschapstafels op de PROVADA. AM, Bouwinvest en Vattenfall zijn themapartners van DGBC en namen afgelopen dinsdag ieder een tafel voor hun rekening. Tijdens de afsluitende dag van PROVADA 2019 zijn er nog twee leiderschapstafels. Dan komen onder leiding van Signify en Innax andere leiders uit de markt samen om over groen leiderschap te praten.

Circulaire economie

Aan de tafel van AM werd besproken hoe het bedrijfsleven de circulaire economie verder kan brengen. Dit gebeurde aan de van de whitepaper Circulair Ontwikkelen: van ambities naar prestaties. De deelnemers waren het eigenlijk al snel unaniem eens: voor een circulair gebouwde omgeving is een cultuuromslag nodig. En dat vraagt om leiderschap. Leiderschap dat moet zorgen voor kaders en goede voorbeelden om een circulaire economie te omarmen. Daarvoor moet eerste de lineaire economie stukje bij beetje worden afgebroken. Aan de duurzame leiders de taak om daar het voortouw in te nemen

Succesvol businessmodel

Met de vraag ‘gaan we de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving halen?’ opende gespreksleider Cindy Kroon het gesprek aan de tafel bij Vattenfall. Het antwoord van de panelleden was unaniem instemmend: ‘ja'. Maar er staat nog wel heel veel te gebeuren, klonk het waarschuwend. Om het te halen is er leiderschap nodig. Van marktpartijen en overheid. En ook de maatschappij heeft een stem. Ongeacht waar die leider werkt, hebben de panelleden een duidelijk beeld over de benodigde eigenschappen: een leider moet een bewezen en succesvol businessmodel hebben en het lef hebben om over zijn eigen schaduw te stappen.

All-in huurcontract

Aan de derde leiderschapstafel, onder leiding van Bouwinvest, werd verkend of all-in huren de oplossing is voor het versnellen van de verduurzaming van de gebouwde omgeving. In een enthousiast, pittig en interessant gesprek verkenden de panelleden de mogelijkheden daartoe. Daaruit bleek al snel dat er behoefte is aan voorbeelden. Een leider moet spreekwoordelijk zijn hoofd boven het maaiveld uit durven te steken. Of zoals het letterlijk werd verwoord: het lef hebben om 'over het gezeik heen te stappen'. Maar in het open gesprek werden er ook vragen gesteld. Want wordt het niet tijd dat verduurzaming in taxaties wordt meegenomen en geef je dan zo'n all-in huurcontract vorm in het gemêleerde werkveld van bijvoorbeeld kantoorgebouwen.

Slotsessie

In Forum 2 worden tijdens de slotsessie op donderdag 6 juni om 15.00 uur de uitkomsten gepresenteerd. Deze worden tevens gebruikt als beoordelingscriteria van de Green Leader Award, die in september wordt uitgereikt.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'

Intentieverklaring markeert een samenwerking tussen 14 vooraanstaande ketenpartners uit de ontwerp-, techniek- en bouwsector, gericht op de praktijktoets Milieuprestatie Gebouwen (MPG).

Unieke samenwerking tussen ketenpartners voor Praktijktoets MPG

Adviesbureau De Groene Jongens adviseert bedrijven en gebouweigenaren bij hun verduurzamingsprocessen.

Duurzaamheid als hoogste doel: adviesbureau De Groene Jongens wil altijd meer impact maken