Duurzaam, innovatief kantoor gemeente Groningen officieel geopend

Wethouder Ton Schroor van Groningen opende gisteren op feestelijke wijze het nieuwe onderkomen van de gemeente Groningen op het Europapark. Deerns fungeerde in de ontwerpfase en tijdens de bouw als belangrijke spil tussen de ambities van de gemeente en de toegepaste duurzame technische oplossingen.

Trots

Deerns is trots op het eindresultaat waar de 700 medewerkers van de gemeente Groningen en het UWV sinds december werken. Binnen het ontwerpteam werkten de adviseurs van Deerns de afgelopen jaren mee om de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente te halen. En dat is goed terug te zien aan het kantoor. Het duurzame karakter van de nieuwbouw van de gemeente kenmerkt zich door enorm veel glas en licht, twee atria, binnentuinen en zonnepanelen op het dak.

Holle vloeren

Niet alle duurzame oplossingen zijn zichtbaar. Er is gekozen voor een gasloos gebouw met een ondergrondse WKO-installatie in combinatie met een warmtepomp. De WKO slaat de warmte in de zomer in de bodem op zodat deze in de winter kan worden gebruikt voor verwarming. Zelfs toekomstige kantoor- en woongebouwen kunnen een aansluiting op deze installatie krijgen. Als eerste kantoorgebouw in Nederland zijn speciale holle vloeren aangebracht waarin de techniek is weggewerkt en geïntegreerd. Dit maakt de indeling flexibel en later makkelijk aan te passen.

Een comfortabele plek dus voor mensen om te werken, maar ook voor bezoekers. Via de entree op de begane grond komen de bezoekers in een overzichtelijk en ruim atrium waar ook het Werkplein is gevestigd. Klanten en bezoekers kunnen daar onder andere terecht voor vragen over werk, inkomen en schuldhulpverlening. Ook kunnen ze gebruik maken van de openbare parkeergarage.

Bron: Deerns

Gerelateerd

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Maak kennis met onze nieuwe partner Goldbeck Nederland B.V.

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen