Duurzaaheidsambities gemeente Leidschendam-Voorburg bekroond

Voor de verbouwing van het Raadhuis en het Stadskantoor stelde de gemeente Voorburg op. En deze zijn op 29 januari bekroond: wethouder Saskia Bruines ontving uit handen van Annemarie van Doorn, Dutch Green Building Council, twee BREEAM-NL duurzaamheidscertificaten voor de ontwerpplannen.

Wethouder Bruines: “Leidschendam-Voorburg streeft er naar in 2050 klimaatneutraal te zijn, onder andere door het energieverbruik te verlagen. Het project centrale huisvesting is een fantastisch voorbeeld hoe we als gemeente hieraan bijdragen, door duurzaam te bouwen. Het ontvangen van de certificaten voor de ontwerpen is een kroon op ons werk!”

Inzet wordt beloond

Veel medewerkers van de gemeente hebben bijgedragen aan het behalen van de certificaten. Ook beleidsmedewerker Nancy Buitenweg. Zij werkt zowel aan het thema energie als aan het thema duurzaam bouwen in onze gemeente. Al weer enkele jaren terug heeft zij een zogenaamd maatwerkadvies laten opstellen wat het de gemeente zou kosten, wat we zouden moeten doen en wat het ons straks op de energierekening gaat besparen om de energielabels G (van RP1, wordt B) en D (van KW2, wordt A+) te verhogen. Ze is heel blij met het behalen van de BREEAM-NL-certificaten:“ We geven hierdoor het goede voorbeeld als gemeentelijke organisatie aan de buitenwacht!”

Bij aanvang is er wel discussie geweest hoe de gemeente het thema duurzaamheid zouden insteken. Projectleider Helma Molenaar had goede ervaringen met BREEAM-NL en Nancy is ervan overtuigd dat de gemeente met het toepassen van deze methode, de waarde van dit vastgoed heel wat extra’s voor de toekomst is meegegeven. Nancy: “Het viel af en toe niet mee om weer iets te ‘moeten’ doen vanwege BREEAM. Toch hebben we met alle teams doorgezet en daar wil ik iedereen ook voor bedanken. Duurzaam bouwen is niet duur, niet moeilijk maar een kwestie van willen en dan gewoon doen!”.

BREEAM-NL voor bouwontwerp

BREEAM-NL is de Nederlandse versie van de internationaal geaccepteerde beoordelings- en certificeringsmethode voor duurzaam bouwen. Om in aanmerking te komen voor de BREEAM-NL certificaten, heeft de gemeente voor de 2 panden ambitieniveaus voor duurzaamheid opgesteld (‘Good’ voor RP1 en ‘Very Good’ voor KW2) en vastgelegd in het Programma van Eisen van de centrale huisvesting. De nadruk van de maatregelen ligt op energiebesparing en gezondheid. Ook is aandacht gegeven aan de ecologische aspecten van duurzaamheid. De ontwerpcertificaten borgen dat de panden voor de ambtelijke huisvesting conform de BREEAM-NL-eisen en de vastgestelde ambities zijn ontworpen.

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2