Dutch Green Building Council steunt Paris Proof Ranking

Dutch Green Building Council (DGBC) steunt de Paris Proof Ranking. Deze jaarlijkse beoordeling rangschikt Nederlandse bedrijventerreinen op hun energieprestaties in relatie tot de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord uit 2015 en de Paris Proof norm van DGBC. De ranking komt van Rienstra Beleidsonderzoek, Elba/Rec en Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen (SKBN). 

De Paris Proof ambitie houdt in dat het energieverbruik van de gebouwde omgeving in 2040 met twee derde omlaag moet ten opzichte van het huidige gemiddelde. Dat is een stevige maar noodzakelijke ambitie om in Nederland de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te halen.  

Ranking voor bedrijventerreinen 

Het bestuur van SKBN vroeg Rienstra Beleidsonderzoek in 2021 en in 2022 een Paris Proof doorrekening van bedrijventerreinen en ranking op te stellen, met behulp van actuele jaargegevens over het gebruik van aardgas en elektriciteit op bedrijventerreinen in respectievelijk 2020 en 2021. 

Bedrijventerreinen zijn de grootste sector in de utiliteitsbouw qua oppervlak en energiegebruik, waar grote kansen liggen om energie te besparen en op te wekken. DGBC stimuleert vanuit het Paris Proof programma meerdere sectoren, waaronder bedrijventerreinen om zich bewust te zijn van hun energiegebruik en om dit omlaag te brengen. 

Routekaarten voor alle sectoren 

De data vanuit de Paris Proof Ranking geeft DGBC een goed inzicht in de voortgang van de verduurzaming van bedrijventerreinen. DGBC heeft eerder routekaarten opgesteld met scenario's voor sectoren en gebouwen, waaronder logistiek. Met de Paris Proof Ranking valt voor deze grote sector goed goed te zien of die op koers is naar het Paris Proof doel.    .   

Voor de ranking halen de makers uit openbare bronnen het energiegebruik, de functies en de vloeroppervlakken van die functie. Daaruit berekenen zij een gewogen energiegebruik voor het bedrijventerrein en zetten dat af tegen het Paris Proof doel. Een index onder de 1 (groen) betekent dat het terrein aan Paris Proof voldoet. Op onderstaande kaart is de Paris Proof Ranking van bedrijventerrein rondom Venlo te zien. Op een aantal locaties wordt het Paris Proof niveau al behaald. Dat strookt met de DGBC gedachte dat bedrijventerreinen veel meer kunnen bijdragen dan twee derde besparen en door zonnepanelen op daken zelfs energie kunnen produceren. 

Voorbeeld: twintig bedrijventerreinen Ondernemend Venlo (PC6 gebieden) uit de Paris Proof Ranking

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2