Dutch Green Building Council introduceert BREEAM-NL Medior

De Dutch Green Building Council heeft afgelopen vrijdag BREEAM-NL Medior geïntroduceerd. Dit is een lesprogramma over duurzaam bouwen voor jongeren van 12 tot en met 16 jaar. Met BREEAM-NL Medior leren jongeren hoe een gebouw te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. De introductie vond plaats tijdens het jongerenprogramma ‘Lekkâh duurzaam bezig’ in het Haagse Museon en was onderdeel van de Dutch Green Building Week.

“Het lesprogramma is speciaal ontwikkeld voor onze jonge Bob de Bouwers”, aldus Stefan van Uffelen, directeur van de Dutch Green Building Council. “Hiermee willen we de technische vakken op de middelbare school meer onder de aandacht brengen. Na de crisis hebben we een tekort aan hoogwaardige technici. Met name op het gebied van duurzaamheid is er nog veel te winnen.”

BREEAM-NL Medior is een variant op het duurzaamheidskeurmerk BREEAM-NL. Dit is in Nederland hét keurmerk als het gaat om het meten van de duurzame prestaties van gebouwen. Het keurmerk wordt beheerd en ontwikkeld door de Dutch Green Building Council. Vorig jaar introduceerde de Dutch Green Building Council al BREEAM-NL Junior, speciaal voor basisschoolleerlingen. Nu is er dus ook BREEAM-NL Medior voor middelbare scholieren.

BREEAM-NL Medior
BREEAM-NL Medior is ontwikkeld in samenwerking met SME Advies. Met het lespakket wordt jongeren alles over duurzaamheid bijgebracht. Ook leren ze gebouwen te beoordelen op duurzaamheid aan de hand van thema’s uit het BREEAM-NL systeem: energie, water, afval, veiligheid, hygiëne, groen, mobiliteit, voedsel en omgeving. De ontwikkeling van dit pakket is mogelijk gemaakt door een gift van de Alcoa Foundation.

Het gehele lespakket is gratis beschikbaar op www.dgbc.nl/junior.

Aan de slag
Tijdens het jongerenevenement ‘Lekkâh duurzaam bezig’ gingen leerlingen van het Aloysius College uit Den Haag aan de slag met de beoordeling van het Museon. Hoe duurzaam is het Museon? Hoe is het gesteld met het waterverbruik in de toiletten? Hoe zit het met de groene buitenruimte van het museum? En welke duurzame materialen zijn er in het museum verwerkt? De leerlingen hadden waardevolle adviezen voor de verduurzaming van het Museon. En een compliment, zo gaf een van de leerlingen aan: “Het is een heel mooi gebouw, dat mag absoluut nooit gesloopt worden.”

De resultaten werden overhandigd aan Marie Christine van der Sman, directrice van het Museon. Na de beoordeling van het Museon brachten de leerlingen het geleerde in de praktijk door zelf een eigen duurzaam gemeentehuis te bouwen. Deze bouwworkshop vond plaats in het kader van de tentoonstelling ‘Stad van de Toekomst’ in het Museon.

Gerelateerd

Europees Parlement

EU geeft definitieve goedkeuring aan herziening verordening bouwproducten (CPR)

Whitepaper met alle informatie die je nodig hebt om data over je energiegebruik te verzamelen. 'Sturen op werkelijk energiegebruik' gidst bedrijven door datadoolhof

Waarom sturen op werkelijk energiegebruik en hoe doe je dat?

Building Life ambassadeur Sven ’t Hart is junior adviseur bij adviesbureau Merosch.

'CO2-gestuurd bouwen is nog een relatief onbekend onderwerp'