Drees & Sommer en EPEA officieel samen in eigen Cradle to Cradle®-kantoor Eindhoven

Onlangs vierden Drees & Sommer en EPEA de officiële opening van hun nieuwe kantoor van 360 m2 aan Bogert 16 in het centrum van Eindhoven. Het bestaande kantoor is volledig gerenoveerd op basis van de Cradle to Cradle®-principes.

Cradle to Cradle® is een ontwerpfilosofie, ontwikkeld door Michael Braungart en William McDonough, die meetbaar positieve effecten voor mens- en milieu probeert te integreren in producten, systemen en gebouwen. Het kantoorconcept rust op drie pijlers:

  1. Inspirerende werkplek (Nieuwsgierigheid stimuleren)
  2. Optimalisatie van de gezondheid
  3. Continue kringlopen van gedefinieerde materialen

Het kantoor, dat plaats biedt aan 26 werkplekken is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de afdeling UX van Drees & Sommer en EPEA. “In plaats van allemaal vast te houden aan de individuele processen zijn de samenwerkende partijen vooraf overeengekomen om een gezamenlijk proces op te stellen. Dit bleek uiteindelijk veel efficiënter te werken. Deze ervaring zal uiteindelijk ook onze opdrachtgevers veel voordeel opleveren”, aldus Elger Groenland, Division Director en Head of Real Estate Consultancy bij Drees & Sommer.

‘Minder slecht is nog steeds niet goed’

Vince Limpens, Real Estate Consultant bij EPEA en gespecialiseerd in Cradle to Cradle®: “Tijdens dit project waren Drees & Sommer en EPEA tegelijkertijd opdrachtgever en klant. Drees & Sommer verzorgde het projectmanagement en EPEA initieerde en bewaakte de richtlijnen. De focus lag daarbij op het realiseren van zo groot mogelijke positieve impacts in plaats van enkel proberen negatieve effecten te reduceren.”

Gezonde materialen

In de materiaalselectie is in eerste instantie gezocht naar producten die bijdragen aan een hoge kwaliteit van binnenlucht. De binnenlucht in de Nederlandse stedelijke omgeving is over het algemeen van een 8 tot 10 keer lagere kwaliteit dan de buitenlucht. Bouw- en interieurproducten die VOS uitdampen of fijnstof loslaten zijn bewust en moedwillig geweerd. Bovendien is er gekozen voor de toepassing van luchtzuiverende tapijten en wandverven én zijn er meer dan 400 speciaal geselecteerde planten verwerkt in mobiele wandunits verspreid over het kantoor. Voor de reiniging van het kantoor is bewust gekozen voor een partij die veilige, Cradle to Cradle Certified®, reinigingsmiddelen gebruikt.

Referentiemeting

Om te weten in hoeverre alle inspanningen effect hebben op de binnenluchtkwaliteit zal er binnenkort een referentiemeting plaatsvinden. Hierbij worden er zowel sensoren geplaatst in het Cradle to Cradle® geïnspireerde kantoor als bij het naastgelegen kantoor van dezelfde omvang, zonder extra voorzieningen.

Circulaire economie

Alle nieuw aangeschafte materialen en producten voor het kantoor zijn gecertificeerd onder de Cradle to Cradle Certified® standaard, wat betekent dat deze producten niet alleen veilig zijn voor mens en milieu, maar ook circulair in continue kringlopen. Daarnaast is er in samenwerking met diverse partners actief gewerkt aan hergebruik en refurbishment. Zo zijn de systeemwanden, kastruimtes, belcellen, bureaus en bureaustoelen allemaal al in hun 2e of 3e gebruiksronde, zonder aan kwaliteit in te boeten.

Professionals

Elger Groenland

Gerelateerd

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’

VastgoedNeutraal adviseert beleggers over verduurzaming. ‘Wij willen voor verhuurders én huurders een win-winsituatie creëren’