Draagt u bij aan het geluk van toekomstige generaties?

“Mijn eerste bezoekje aan Parijs heeft bij mij een permanente herinnering achtergelaten. Ik was 21 en toog samen met mijn toenmalige eega naar de stad van de liefde. Avontuurlijk als ik was, koos ik tijdens mijn eerste Franse diner voor cervelles. Een gokje, dat niet goed uitpakte. Eenmaal opgediend, kwam ik tot de conclusie dat het om kalfshersenen ging. U snapt dat dit diner voor mij een behoorlijke opgave betekende.”

Door Annemarie van Doorn, directeur DGBC

Dutch Green Building Week 2018

“Inmiddels is Parijs voor mij onlosmakelijke gekoppeld aan een opgave, waarmee ik dagelijks in de weer ben. Een die vele malen groter is dan de cervelles, maar waar ik gelukkig niet alleen mijn tanden in hoef te zetten. In het Klimaatakkoord van Parijs is opgenomen dat we in 2030 de CO2-uitstoot met minstens 49 procent hebben gereduceerd.”

“Om deze doelstellingen te behalen heeft Dutch Green Building Council de afgelopen jaren hard gewerkt aan het Deltaplan Duurzame Renovatie, dat moet bijdragen aan een Paris Proof gebouwde omgeving. Het is niet geheel onlogisch dat Paris Proof ook het thema van de Dutch Green Building Week 2018 is.”

Hoop

“De verhalen uit het magazine Toekomstbouwers tonen aan dat het met de technische mogelijkheden die deze koplopers kunnen bieden meer dan goed zit. De kennis en innovatieve hoogstandjes om de gebouwde omgeving te verduurzamen zijn in overvloed aanwezig en kunnen bijdragen aan een versnelling. Dat is geruststellend. Het geeft hoop. Dat er ook financiële oplossingen worden gevonden om al dat technisch vernuft toe te passen lijkt mij evident.”

Gedragsverandering 

“Waar ik nog wel wakker van lig is de gedachteomslag die veel andere partijen nog moeten maken. Het zou goed zijn als we daarvoor wat meer terugkeren naar de basis van ons bestaan. Wat is nu eigenlijk bepalend voor ons geluk? Hoe verschillend die antwoorden ook zullen zijn, een gezonde en duurzaam gebouwde omgeving zal hierin vroeg of laat een rol spelen. Het gaat om de binnen- en buitenruimtes waarin we de komende jaren leven, en de generaties na ons. En die omgeving zullen wij gezamenlijk vorm moeten geven. Dat vraagt om gedragsverandering en een nieuwe, duurzame samenleving.”

“Hopelijk bieden de verhalen in dit magazine u hierbij inspiratie en houvast op de weg naar Parijs. Zou het niet mooi zijn als u een bijdrage kunt leveren aan een deel van het geluk van toekomstige generaties?”

“Laten we er gezamenlijk een waardevolle Dutch Green Building Week 2018 van maken.” 

Gerelateerd

Building Life ambassadeur Dennis Hauer is architect en directeur bij Urban Climate Architects in Delft

‘Biobased gebouwen voelen beter, zijn gezonder, slaan CO2 op én zijn veel leuker om te ontwerpen’

Provincie Gelderland neemt voortrekkersrol in waterzuinige nieuwbouw

Koplopers waterzuinige nieuwbouw in Gelderland gaan het doen

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2

Scope 3-emissies van vastgoed, bouw en ontwerpprojecten soms wel meer dan 100 keer groter dan scope 1 en 2